Byggtekniker
Byggtekniker

Byggbranschen har fullt upp och det finns i hela Sverige ett stort behov av både nybyggnation av bostäder och renoveringar. Även satsningar på infrastruktur och pensionsavgångar bidrar till den stora efterfrågan på byggingenjörer. På Campus Varberg kan du skaffa kompetens som svarar mot denna efterfrågan.

Inga planerade starter i Varberg.

Beskrivning

Många byggföretag har idag problem med att rekrytera den kompetens de behöver. I hela landet finns behov av såväl nybyggnation som renoveringar. Som byggingenjör får du kunskap och kompetens inom många områden och kan arbeta somtill exempel byggtekniker, konstruktör, byggnadsmiljötekniker eller byggprojektör.

Utbildningens mål

Efter examen kan du axla många olika roller med anknytning till byggteknik. Du vet hur en byggprocess ska hanteras och kan från grunden driva igenom samtliga faser i ett byggprojekt. Du har kunskap om produktionsmetoder och förmågan att lösa tekniska och ekonomiska problem med anknytning till dessa.

Att göra byggnadsfysiska beräkningar och analyser inom exempelvis fukt och energi är ytterligare en kompetens som utbildningen ger. Du kan göra konstruktionoch installationsberäkningar. Du känner till olika byggmaterials egenskaper och har ett hållbarhets- och miljöperspektiv. Du kan ta fram byggkonstruktioner i CAD-miljö och har kunskap om lagar och regelverk.

Genom LIA-perioderna, de delar av utbildningen som sker på en arbetsplats, omsätter du dina teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter..

Utbildningens innehåll i korthet

  • Bygg-CAD
  • Byggfysik och byggteknik
  • Byggnadsstatik
  • Entreprenadjuridik, regler och lagkrav
  • Installations- och mätningsteknik
  • LIA – Lärande i arbete
  • Miljökunskap, miljöskydd och hållbart byggande
  • Projekt- och produktionsteknik

Fakta

Antal YH-poäng: 415 (2 år)

Studietakt: Heltid.

Studieort: Varberg.

Utbildningsstart: Inga planerade starter i Varberg. 

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt Ma2 eller Bygg- och anläggning 1 eller motsvarande. 

Examen: Yrkeshögskoleexamen – Byggingenjör.

Ansökan:  Inga planerade starter i Varberg.

Urval: Läs mer om urvalsprocessen

DU KAN SÖKA EN UTBILDNING ÄVEN OM DU INTE HAR FULL BEHÖRIGHET

Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser, eller en utländsk examen som visar din kunskap. Tveka inte med att ansöka oavsett!

RÄTT ATT LÄSA UPP

Det är en rättighet att läsa upp kurser på komvux för att bli behörig att söka till yrkeshögskolan. Campus Varberg har ett samarbete med kommunerna i Halland (undantaget Kungsbacka) för dig som inte uppfyller särskild behörighet och behöver läsa in någon av kurserna: Matematik 2, Praktisk ellära eller Logistik 1. Sökande från andra kommuner har rätt att få samma möjlighet genom sin hemkommun. Läs mer om rätten att läsa upp behörighet

Kontakt

Martina Bengtsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.