Järnvägsprojektör
Järnvägen utgör en väsentlig del av ett långsiktigt hållbart samhälle och det är en stor utmaning att hitta personal med rätt kompetens. Järnvägsprojektörer inom bana, el, signal och tele är speciellt efterfrågade. Förbered dig på ett fartfyllt arbete med stora möjligheter att arbeta utomlands.
Beskrivning
De närmaste tio åren kommer rekryteringsbehovet av järnvägsprojektörer inom området BEST-K (Bana, El, Signal, Tele, Kanalisation) att vara stort. Utbyggnad av infrastrukturen tillsammans med pensionsavgångar och införande av ny teknik i form av ERTMS (European Rail Traffic Management System) gör att företagen behöver anställa kontinuerligt. Många konsultföretag arbetar också med stora järnvägsprojekt utomlands och ser att deras verksamhet kommer att expandera. Om det blir så att beslut fattas om höghastighetsbanor, kommer efterfrågan på järnvägsprojektörer att bli ännu större.
Utbildningens mål
Utbildningen ska ge dig den yrkeskompetens som krävs för att projektera inom järnvägsteknikgrenarna signal-, el och teleteknik samt förstå sambanden mellan dessa teknikgrenar och banteknik.
Tanken är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta självständigt som projektör, med ansvar för järnvägsrelaterade projekt. Efter viss arbetslivserfarenhet ska du också kunna utföra granskning av handlingar och ritningar.
Utbildningens innehåll i korthet
- Banteknik
- Ekonomi och juridik
- Elteknik
- Examensarbete
- Järnvägens processer, planering och beredning
- Järnvägskapacitet
- Järnvägsprojektering
- Järnvägsspecifika datasystem och CAD-miljöer
- Järnvägsteknik i samhället
- Kanalisation
- LIA 1
- LIA 2
- Projektledning
- Signalteknik
- Teleteknik
Fakta
Antal YH-poäng: 400, 2 år.
Studietakt: Heltid.
Studieort: Varberg.
Utbildningsstart: 15 januari 2025.
Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt godkänt betyg i Ma2 eller motsvarande.
Examen: Yrkeshögskoleexamen – Järnvägsprojektör.
Ansökan: Anmälan öppnar den 16 september.
Urval: Läs mer om urvalsprocessen
SEN ANMÄLAN
Sen anmälan innebär att du har möjlighet att ansöka i mån av plats. Utbildningspålatserna tilldelas i första hand till de som sökt utbildningen under ordinarie ansökningsperiod. Skulle utbildningens platser inte fyllas under antagningen så tilldelas dessa i turordning till de som gjort en behörig sen anmälan.
DU KAN SÖKA EN UTBILDNING ÄVEN OM DU INTE HAR FULL BEHÖRIGHET
Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser, eller en utländsk examen som visar din kunskap. Tveka inte med att ansöka oavsett!
RÄTT ATT LÄSA UPP
Rätt att läsa upp har du som har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan men som saknar någon eller några kurser för att uppfylla särskild behörighet, exempelvis Matematik 2.
Campus Varberg samarbetar med kommunerna i Halland för att kunna erbjuda sökande till yrkeshögskolan möjlighet att läsa upp de gymnasiala kurser de saknar för att uppfylla särskild behörighet. Sökande från andra kommuner har rätt att få samma möjlighet genom sin hemkommun. Läs mer om rätten att läsa upp behörighet
Kontakt
Martina Bengtsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.