Energitekniker med specialisering vindkraft
Energitekniker med specialisering vindkraft

Energibranschen är i dag en av de snabbast växande marknaderna, globalt, i Europa och i Sverige. Den negativa klimatutvecklingen måste snabbt bromsas upp vilket gör det nödvändigt att gå från dagens fossila energiproduktion till förnybara energikällor som vind-, sol-, våg- och vattenkraft samt biomassa.

  Gå till ansökan

Beskrivning

I Sverige är vindkraft den tredje största källan för elproduktion efter vatten- och kärnkraft. Vindkraftsel utgör 12 procent av den totala elproduktionen, en siffra som kommer att öka de närmaste åren. Detta gör att branschen kommer att ha ett ständigt växande behov av energitekniker med kompetens att sköta drift, löpande underhåll samt service av allt fler och större vindkraftsturbiner.

Vindkraften byggs ut alltmer och den tekniska utvecklingen går snabbt. Arbetsplatserna är många och efterfrågan på kompetens är stor. Exempelvis måste energibolagen och de svenska vindkraftsbolagen idag rekrytera tekniker från andra länder för att klara av det växande behovet kring drift, underhåll och service.

Utbildningens mål

Utbildningen har tagits fram i samarbete med flera av de ledande aktörerna inom energi- och vindkraftsbranschen. Under utbildningen görs flera studiebesök och du har möjlighet att göra din LIA (Lärande i arbete) både hos vindkraftleverantörer, servicebolag som energibolag.

Målet är att du efter avslutad utbildning ska kunna arbeta som tekniker inom energi- och vindkraftsbranschen. Förutom god kännedom om vindkraftsteknik har du tillägnat dig kunskap inom energisystem, el, instrument, hydraulik, data samt miljö- och energieffektivisering.

Utbildningen är speciellt framtagen för att ge dig som studerande de kunskaper och färdigheter som energi- och vindkraftsbranschen efterfrågar och du ska direkt kunna börja arbeta som tekniker i grupp samt självständigt främst inom vindkraft.

Information om läkarintyg

För att få genomföra LIA-kurs krävs läkarintyg gällande höghöjdarbete enligt AFS 2005:6, 41-45§§. Undersökningen sker under utbildningen och bekostas av skolan. Resultatet från undersökningen kan komma att begränsa var LIA-kursen kan förläggas och vilken inriktning den studerande kan välja inom yrket. 

Utbildningens innehåll i korthet

  • Arbetsmiljö och säkerhet
  • Datateknik och IT-kommunikation
  • Elkraft för energitekniker
  • Ellära för energitekniker
  • Energiteknik
  • Examensarbete
  • Hydraulik och mekanik
  • Kraftanläggningar
  • LIA1
  • LIA2
  • Miljö och hållbar utveckling
  • Styr- och reglerteknik
  • Underhållsplanering och ekonomi
  • Vindkraftssystem
  • Tillämpad matematik för energitekniker

Fakta

Antal YH-poäng: 400, 2 år.

Studietakt: Heltid.

Studieort: Varberg.

Utbildningsstart: 15 januari 2025.

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola. B-körkort krävs.

Examen: Yrkesutbildningsexamen – Energitekniker specialisering vindkraft.

Ansökan: Öppen för ansökan. Sista dag för ansökan är den 15 oktober 2024.

Urval: Läs mer om urvalsprocessen.

SEN ANMÄLAN

Sen anmälan innebär att du har möjlighet att ansöka i mån av plats. Utbildningspålatserna tilldelas i första hand till de som sökt utbildningen under ordinarie ansökningsperiod. Skulle utbildningens platser inte fyllas under antagningen så tilldelas dessa i turordning till de som gjort en behörig sen anmälan.

DU KAN SÖKA EN UTBILDNING ÄVEN OM DU INTE HAR FULL BEHÖRIGHET

Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser, eller en utländsk examen som visar din kunskap. Tveka inte med att ansöka oavsett!

RÄTT ATT LÄSA UPP

Rätt att läsa upp har du som har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan men som saknar någon eller några kurser för att uppfylla särskild behörighet, exempelvis Matematik 2. 

Campus Varberg samarbetar med kommunerna i Halland för att kunna erbjuda sökande till yrkeshögskolan möjlighet att läsa upp de gymnasiala kurser de saknar för att uppfylla särskild behörighet. Sökande från andra kommuner har rätt att få samma möjlighet genom sin hemkommun. Läs mer om rätten att läsa upp behörighet

Kontakt

Elin Rehn
Utbildningsledare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.