Förskollärarutbildningen
Förskollärarutbildningen

Lek, utveckling och lärande har en central och framträdande plats i förskollärarutbildningen. Förutom att du får en helhetssyn på barn så får du också verktyg för att skapa kreativa miljöer och metoder för lärandet. Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta med barn i åldern ett till fem år och vill ha en kompetens som är efterfrågad.

Beskrivning

I det förskolepedagogiska området, kommer du bland annat lära dig om lekens betydelse, barns utveckling och lärande, barnlitteratur, bild, rörelse, musik och drama. Du fördjupar även dina kunskaper om digitala redskap med yngre barn samt digital kompetens i din roll som förskollärare.

Du kommer också att lära dig om barns matematiska begreppsbildning, språkutveckling och läs- och skrivutveckling samt naturvetenskap och teknik ur ett förskoleperspektiv. Arbetet med barn ska genomsyras av barns inflytande och demokratiska värderingar, och detta präglar därför utbildningen.  

Ledarskap, konflikthantering och sociala relationer är ett annat viktigt fokus, tillsammans med studier om förskolans historia och uppdrag, och hur du kan arbeta tematiskt.  

Du blir helt enkelt väl förberedd för din roll som förskollärare genom att du utvecklar kunskap och förmåga att planera, genomföra, dokumentera, utvärdera samt utveckla förskoleverksamhet både för inne- och utemiljö.  

För att få en tydlig koppling till yrkeslivet ingår det dels verksamhetsförlagd utbildning (VFU), dels ingår du i en mentorsgrupp som leds av en yrkesverksam lärare.

Fakta

Antal högskolepoäng: 210.

Studietakt: Helfart.

Utbildningsstart: Hösten 2023.

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet samt En 6, Nk 1b/1a1+1a2, Sh 1b/1a1+1a2, alternativt En B, Nk A, Sh A.

Examen: Förskollärarexamen.

Antal platser: 48.

Ansökan: Stängd för ansökan. Ansökan öppnar 15 mars 2023.

Mer information: www.hb.se

Kontakt

Håkan Persson
Utbildningssamordnare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Camilla Carlsson
programansvarig
033-435 41 18

Anna-Carin Bogren
Studierektor, Högskolan i Borås
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Susanne Fogelkvist
Studievägledare, Högskolan i Borås
033-435 43 31
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Podd

I avsnitt 7 av Campuspodden Varberg ligger fokus på de pedagogiska utbildningarna. Vi pratar med Melker, som precis blivit färdig förskollärare. Mikaela berättar också mer om Grundlärarutbildningen årskurs 4–6 och Yrkeslärarutbildningen.

Utbildningen ges i samverkan med Högskolan i Borås.

hb