Flera orter

Vill du jobba med rådgivning, ekonomi och försäljning? Tycker du om kund­kontakter och att ge god service? Då är detta en utbildning för dig. Som bank- eller placerings­rådgivare ger du kvalificerad rådgivning till privat­personer och företag. Ekonomisk rådgivning är ett stort arbetsområde som växer och denna utbildning ger dig bred kompetens att kunna arbeta inom både bank- och försäkringsbranschen.

Beskrivning

I din roll som rådgivare bokar, förbereder och genomför du kvalificerade kundmöten med privatpersoner eller företag. Du arbetar för att hitta en helhetslösning för varje kund och tycker om att bygga långsiktiga relationer. 

Efterfrågan på rådgivare inom bank- och finansbranschen är stor både regionalt och nationellt och kunderna ställer allt högre krav på analys och rådgivning. Du kan arbeta med allt från privatrådgivning vid bostadsköp eller pensionssparande till företagsrådgivning inför bolagsbildning. Du kan även arbeta som placeringsrådgivare med fokus på investering och placering. 

Ett stort fokusområde för utbildningen är hållbarhet. De rådgivare som lämnar utbildningen ska kunna bidra till ett mer hållbart samhälle och bidra till att företag och privatkunder ska kunna göra mer hållbara val när det gäller området bank och finans.

Utbildningen förbereder dig för att ta SwedSecs licens för rådgivning och bolån. SwedSec-licenserna är en kvalitetsstämpel som används i den finansiella sektorn för att visa att rådgivare är kompetenta och uppfyller höga standarder. 

Under den här utbildningen förväntas du ha med dig en egen bärbar dator (BYOD, Bring Your Own Device). Detta gäller både vid undervisningstillfällen och vid examinationstillfällen, om inget annat meddelas.

Din dator behöver uppfylla systemkraven för de program som behövs under din utbildning. Vi rekommenderar PC med Windows 10 eller Windows 11.

Vissa moment i undervisningen kan vara digitala. Därför behöver du även en webbkamera (antingen inbyggd i din dator, eller extern) och hörlurar med mikrofon.

 • Beskattning
 • Bolån 
 • Företagsekonomi 
 • Hållbarhet i finansbranschen
 • Informationssäkerhet och motverka penningtvätt
 • IT-verktyg 
 • Juridik
 • Kommunikation och rådgivningsteknik 
 • Nationalekonomi 
 • Sparande och pension
 • LIA 1 - Introduktion
 • LIA 2 - Fördjupning  
 • Examensarbete 

Utbildningens mål

Efter avslutad utbildning ska du ha den yrkeskompetens som krävs för att arbeta som professionell rådgivare inom finansbranschen. Du ska kunna förstå och tillämpa lagar och regelverk inom bank- och finansområdet och kunna genomföra affärsmässig och hållbar rådgivning för för såväl privatkunder som företagskunder.

Fakta

Antal YH-poäng: 400, 2 år.

Studietakt: Heltid.

Studieort: Varberg och Ängelholm.

Utbildningsstart: 2 september 2024. 

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt godkänt betyg i Engelska 6 och Matematik 2 (eller motsvarande).

Examen: Yrkeshögskoleexamen – Rådgivare bank och placering.

Ansökan: Stängd för ansökan. Ansökningsperiod 1 februari–15 april 2024.

Urval: Läs mer om urvalsprocessen.

Tänk på: Den här utbildningen har krav på egen dator. Du hittar mer information under fliken "Beskrivning".

SEN ANMÄLAN

Sen anmälan innebär att du har möjlighet att ansöka i mån av plats. Utbildningsplatserna tilldelas i första hand till de som sökt utbildningen under ordinarie ansökningsperiod. Skulle utbildningens platser inte fyllas under antagningen så tilldelas dessa i turordning till de som gjort en behörig sen anmälan. 

DU KAN SÖKA EN UTBILDNING ÄVEN OM DU INTE HAR FULL BEHÖRIGHET

Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser, eller en utländsk examen som visar din kunskap. Tveka inte med att ansöka oavsett!

RÄTT ATT LÄSA UPP

Rätt att läsa upp har du som har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan men som saknar någon eller några kurser för att uppfylla särskild behörighet, exempelvis Matematik 2. 

Campus Varberg samarbetar med kommunerna i Halland för att kunna erbjuda sökande till yrkeshögskolan möjlighet att läsa upp de gymnasiala kurser de saknar för att uppfylla särskild behörighet. Sökande från andra kommuner har rätt att få samma möjlighet genom sin hemkommun. Läs mer om rätten att läsa upp behörighet

Kontakt

Anneli Zell
Utbildningsledare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0340-69 74 41

Inför LIA kommer företagen begära ut ett utdrag ur belastningsregistret.