PHP_300x300 Processtekniker – hållbar produktion | Yrkeshögskoleutbildning | Studera
PHP_940x440 Processtekniker – hållbar produktion | Yrkeshögskoleutbildning | Studera

Är du intresserad av en bransch där modern kompetens efterfrågas och där det finns ett mycket stort behov av att nyrekrytera? Är du teknisk intresserad? Tycker du om att arbeta både självständigt och i team med utveckling? Då ska du utbilda dig till processtekniker med inriktning hållbar produktion.

Beskrivning

Omställningen som industrin och samhället står inför är avgörande för vår framtid. Därför är hållbarhet och cirkulär ekonomi viktiga delar av utbildningen. I en cirkulär ekonomi tar man hänsyn till hur en produkt ska återvinnas redan när man designar den. Stor vikt läggs vid att produkten ska gå att dela upp och källsortera. Detta ställer höga krav på val av material och tillverkningssätt. Med hjälp av nya teknologier sker nu en utveckling i branschen av nya affärsmodeller utifrån ett cirkulärt förhållningssätt.

Utbildningens mål

Målet är att du efter utbildningen ska ha breda kunskaper inom industriella processer, hållbarhet, elektrisk mätteknik, styr- och reglersystem, grundläggande kemi och IT samt kvalitets- och hållbarhetsarbete.

Vidare förmåga att underhålla och driftsätta anläggningar utifrån ett hållbart fokus, utveckla ett hållbarhetsperspektiv i livscykeln för produkter och tjänster, förbättre reglersystem genom simulering och att använda datorhjälpmedel med mera.

Du ska bland annat ha kompetens att utföra praktiska moment inom drift och underhåll, bidra till en hållbar produktion i en processteknisk verksamhet och definiera och fatta beslut avseende åtgärder vid driftproblem.

Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i rollen som processingenjör, processoperatör, processtekniker eller produktionstekniker.

Utbildningens innehåll i korthet

•  Grundläggande elteknik

 Grundläggande energiteknik

 Grundläggande maskinteknik

 Grundläggande reglerteknik

 Kraft- och värmeproduktion 

 Hållbarhet 

 Processkemi

 Processteknik

 Processteknisk matematik

 Risk och säkerhet

 LIA 1

 LIA 1

 Examensarbete

Fakta

Antal YH-poäng: 400, 2 år

Studietakt: Heltid

Studieort: Varberg eller via lärcentra i Mariestad. Läser du i Mariestad sker föreläsningarna via videokonferens från Varberg och vissa praktiska moment i utbildningen sker på plats i Varberg. 

Utbildningsstart: September 2022

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt godkänt betyg i Praktisk ellära eller Matematik 2

Examen: Yrkeshögskoleexamen – Processtekniker - hållbar produktion

Ansökan: Ansökan är stängd. Mer information om ansökan

Urval: Läs mer om urvalsprocessen

Kontakt

Martina Bengtsson
Utbildningsledare
0340-69 74 35
0729-73 36 02
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Podd

I avsnitt 10 av Campuspodden får vi lyssna till Johan som berättar om de arbetsuppgifter en processtekniker har.