Är du intresserad av en bransch där modern kompetens efterfrågas och där det finns ett mycket stort behov av att nyrekrytera? Är du teknisk intresserad? Tycker du om att arbeta både självständigt och i team med utveckling? Då ska du utbilda dig till processtekniker med inriktning hållbar produktion.

  Gå till ansökan

Beskrivning

Omställningen som industrin och samhället står inför är avgörande för vår framtid. Därför är hållbarhet och cirkulär ekonomi viktiga delar av utbildningen. I en cirkulär ekonomi tar man hänsyn till hur en produkt ska återvinnas redan när man designar den. Stor vikt läggs vid att produkten ska gå att dela upp och källsortera. Detta ställer höga krav på val av material och tillverkningssätt. Med hjälp av nya teknologier sker nu en utveckling i branschen av nya affärsmodeller utifrån ett cirkulärt förhållningssätt.

Under den här utbildningen förväntas du ha med dig en egen bärbar dator (BYOD, Bring Your Own Device). Detta gäller både vid undervisningstillfällen och vid examinationstillfällen, om inget annat meddelas.

Din dator behöver uppfylla systemkraven för de program som behövs under din utbildning. Vi rekommenderar PC med Windows 10 eller Windows 11.

Vissa moment i undervisningen kan vara digitala. Därför behöver du även en webbkamera (antingen inbyggd i din dator, eller extern) och hörlurar med mikrofon.

  • Grundläggande elteknik
  • Grundläggande energiteknik
  • Grundläggande maskinteknik
  • Grundläggande reglerteknik
  • Kraft- och värmeproduktion
  • Hållbarhet
  • Processkemi
  • Processteknik
  • Processteknisk matematik
  • Arbetsmiljö och processäkerhet
  • LIA 
  • Examensarbete

Utbildningens mål

Målet är att du efter utbildningen ska ha breda kunskaper inom industriella processer, hållbarhet, elektrisk mätteknik, styr- och reglersystem, grundläggande kemi och IT samt kvalitets- och hållbarhetsarbete.

Vidare förmåga att underhålla och driftsätta anläggningar utifrån ett hållbart fokus, utveckla ett hållbarhetsperspektiv i livscykeln för produkter och tjänster, förbättre reglersystem genom simulering och att använda datorhjälpmedel med mera.

Du ska bland annat ha kompetens att utföra praktiska moment inom drift och underhåll, bidra till en hållbar produktion i en processteknisk verksamhet och definiera och fatta beslut avseende åtgärder vid driftproblem.

Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i rollen som processingenjör, processoperatör, processtekniker eller produktionstekniker.

Möjliga yrkesroller och arbetsplatser

Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i rollen som processingenjör, processoperatör, processtekniker eller produktionstekniker. Processindustrin innefattar allt från livsmedel, stål, petrokemi till pappers- och massaindustrin. Företag som Södra Cell, Ringhals, Preem och St1 är engagerade i utbildningen.

Behovet av processtekniker är stort. I industridådets senaste rapport framgår att det finns behov av 2 000 processtekniker i Västsverige de närmsta 3 åren. Nationellt är samma siffra 18 000. Här kan du ta del av hela rapporten. 

Möjlighet till betald LIA

Vissa av de företag vi samarbetar med kopplat till utbildningen Processtekniker – hållbar produktion erbjuder betald praktik (LIA). För mer detaljerad information, kontakta utbildningsledaren.

 

 

Innan du ska ut på LIA-praktik är det vanligt att företagen genomför en säkerhetsprövning. 

Fakta

Antal YH-poäng: 400, 2 år

Studietakt: Heltid

Studieort: Varberg.

Utbildningsstart: September 2024.

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt godkänt betyg i Praktisk ellära eller Matematik 2

Examen: Yrkeshögskoleexamen – Processtekniker - hållbar produktion

Ansökan: Öppen för ansökan. Ansökningsperiod 1 februari–15 april 2024.

Urval: Läs mer om urvalsprocessen.

Tänk på: Den här utbildningen har krav på egen dator. Du hittar mer information under fliken "Beskrivning".

Kontakt

Maria Lindfors
Utbildningsledare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Podd

I avsnitt 10 av Campuspodden Varberg får vi lyssna till Johan som berättar om de arbetsuppgifter en processtekniker har.