På arbetsmarknaden finns det ett kontinuerligt växande behov av personer med kompetens inom redovisning, och inom yrkesområdet finns det två huvudsakliga spår. Du kan arbeta som redovisningskonsult med uppdrag hos kundföretag, eller att vara anställd redovisningsekonom på ett enskilt företag.

  Gå till ansökan

Beskrivning

FEI (Företagsekonomiska institutet) grundades 1888 och är en av Sveriges främsta utbildningsaktörer. Redovisningskonsult är en YH-utbildning som anordnas i samarbete med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Tillsammans med ledningsgrupp, samarbetspartners och lärare säkerställer FEI att ubildningen är aktuell och håller hög kvalitet.

Eftersom bokföring och redovisning är obligatoriskt i alla branscher, kan du välja att inrikta dig på en sektor som du är intresserad av. Föredrar du familjeföretag eller internationella koncerner? Med denna YH-utbildning får du många olika valmöjligheter.

Utbildningen innehåller alla områden som behövs i en kvalificerad redovisningsroll, med fokus på externredovisning, från löpande bokföring till bokslut och årsredovisning. Du lär dig också om affärsjuridik, skattelagstiftning och hur företagets inkomstdeklaration upprättas. Även löneadministration ingår – en kompletterande kompetens som många arbetsgivare efterfrågar – samt ekonomistyrning, om hur interna processer bidrar till bättre kontroll och uppföljning.

Exempel på yrkesroller är redovisningskonsult, redovisningsekonom, redovisningschef, redovisningsansvarig, redovisningsassistent, ekonomichef och controller.

Under den här utbildningen förväntas du ha med dig en egen bärbar dator (BYOD, Bring Your Own Device). Detta gäller både vid undervisningstillfällen och vid examinationstillfällen, om inget annat meddelas.

Din dator behöver uppfylla systemkraven för de program som behövs under din utbildning. Vi rekommenderar PC med Windows 10 eller Windows 11.

Vissa moment i undervisningen kan vara digitala. Därför behöver du även en webbkamera (antingen inbyggd i din dator, eller extern) och hörlurar med mikrofon.

 • Affärsjuridik
 • Beskattningsrätt
 • Bokföring
 • Bokslut i aktiebolag
 • Deklaration
 • Ekonomistyrning
 • IT-stöd i redovisningsarbetet
 • Koncernredovisning
 • LIA, Lärande i Arbete
 • Löneadministration
 • Mervärdesskatt
 • Årsredovisning och analys

Fakta

Antal YH-poäng: 400 poäng (2 år).

Studietakt: Heltid.

Satellitort: Varberg. Föreläsningarna är förlagda till Campus Varberg och sker via videokonferens/FEIFLEX från Företagsekonomiska institutet (FEI). En satellitort är i princip som en vanlig studieort, den enda skillnaden är att du som studerande befinner sig på annan ort än där undervisningen utgår från. 

Utbildningsstart: 19 augusti 2024.

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola.

Examen: Yrkeshögskoleexamen – Redovisningskonsult

Ansökan: Öppen för ansökan. Ansökningsperiod 1 februari–2 maj 2024.

Mer information: www.fei.se.

Tänk på: Den här utbildningen har krav på egen dator. Du hittar mer information under fliken "Beskrivning".

Kontakt

Allmänna frågor

Anneli Zell, utbildningsledare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Frågor om utbildningen

010 - 410 59 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Utbildningen ges i samverkan med FEI Företagsekonomiska institutet.

FEI logotyp