Det har länge varit stor brist på IT-kompetens i Sverige. Detta i kombination med implementering av nya tekniker såsom hyperautomation, molntjänster, 5G och AI pekar allt på en fortsatt stor efterfrågan. Behovet av digitalisering på alla nivåer och områden har blivit allt tydligare och Coronapandemin har förstärkt denna trend.

Beskrivning

Ett flertalet undersöknngar och rapporter kring behovet av IT-kompetens är också samstämmiga – IT-projektledare är en av de mest efterfrågade IT-kompetenser under många år framöver. Rollen är avgörande för att olika intressenter ska kunna samspela och effektivt nå funktions- och tidsmål i alla IT-projekt. En viktig ingrediens är att förstå både tekniken bakom ett IT-projekt och uppdragsgivarens respektive kundens behov av lösning och samtidigt kunna kommunicera åt båda hållen. Både regionalt och nationellt är efterfågan stor på IT-projektledare. 

Under den här utbildningen förväntas du ha med dig en egen bärbar dator (BYOD, Bring Your Own Device). Detta gäller både vid undervisningstillfällen och vid examinationstillfällen, om inget annat meddelas.

Din dator behöver uppfylla systemkraven för de program som behövs under din utbildning. Vi rekommenderar PC med Windows 10 eller Windows 11.

Vissa moment i undervisningen kan vara digitala. Därför behöver du även en webbkamera (antingen inbyggd i din dator, eller extern) och hörlurar med mikrofon.

•  Affärsmannaskap

 Juridik, hållbar IT och säkerhet

 Projektledning grunder

 IT-projektledning

 Grupputveckling 

 Kommunikation 

 Teknisk förståelse för IT-projekt 

 LIA 1 - Förstå yrkesrollen

 LIA 2 - Leda i yrkesroll

 Examensarbete

Utbildningens mål

Målet är att du efter fullgjord utbildning ska kunna arbeta självständigt och utifrån organisationens perspektiv leda och planera IT-projekt. Du ska arbeta på ett affärsmässigt, hållbart och kundorienterat sätt. Du ska kunna leda grupper och team i projekt- och förändringsarbete utifrån en grundläggande teknisk förståelse. Efter genomförd utibildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i roller som affärsutvecklare IT, agil projektledare, IT-projektledare, projektledare digitalisering och uppdragsledare IT.

Fakta

Antal YH-poäng: 400, 2 år

Studietakt: Heltid

Studieort: Varberg

Utbildningsstart: 2 september 2024

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt godkänt betyg i Engelska 6

Examen: Yrkeshögskoleexamen – IT-projektledare

Ansökan: Stängd för ansökan. Ansökningsperiod 1 februari–15 april 2024.

Urval: Läs mer om urvalsprocessen.

Tänk på: Den här utbildningen har krav på egen dator. Du hittar mer information under fliken "Beskrivning".

Kontakt

Magnus Svanström
Utbildningsledare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Podd

I avsnitt 5 av Campuspodden Varberg pratar vi med Julia, som berättar om hur det är att jobba som IT-projektledare.