Det har länge varit stor brist på IT-kompetens i Sverige. Detta i kombination med implementering av nya tekniker såsom hyperautomation, molntjänster, 5G och AI pekar allt på en fortsatt stor efterfrågan. Behovet av digitalisering på alla nivåer och områden har blivit allt tydligare och Coronapandemin har förstärkt denna trend.

  Gå till ansökan

Beskrivning

Ett flertalet undersöknngar och rapporter kring behovet av IT-kompetens är också samstämmiga – IT-projektledare är en av de mest efterfrågade IT-kompetenser under många år framöver. Rollen är avgörande för att olika intressenter ska kunna samspela och effektivt nå funktions- och tidsmål i alla IT-projekt. En viktig ingrediens är att förstå både tekniken bakom ett IT-projekt och uppdragsgivarens respektive kundens behov av lösning och samtidigt kunna kommunicera åt båda hållen. Både regionalt och nationellt är efterfågan stor på IT-projektledare. 

Utbildningens mål

Målet är att du efter fullgjord utbildning ska kunna arbeta självständigt och utifrån organisationens perspektiv leda och planera IT-projekt. Du ska arbeta på ett affärsmässigt, hållbart och kundorienterat sätt. Du ska kunna leda grupper och team i projekt- och förändringsarbete utifrån en grundläggande teknisk förståelse. Efter genomförd utibildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i roller som affärsutvecklare IT, agil projektledare, IT-projektledare, projektledare digitalisering och uppdragsledare IT.

Utbildningens innehåll i korthet

•  Affärsmannaskap

 Juridik, hållbar IT och säkerhet

 Projektledning grunder

 IT-projektledning

 Grupputveckling 

 Kommunikation 

 Teknisk förståelse för IT-projekt 

 LIA 1 - Förstå yrkesrollen

 LIA 2 - Leda i yrkesroll

 Examensarbete

Fakta

Antal YH-poäng: 400, 2 år

Studietakt: Heltid

Studieort: Varberg

Utbildningsstart: 2 september 2024

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt godkänt betyg i Engelska 6

Examen: Yrkeshögskoleexamen – IT-projektledare

Ansökan: Öppen för ansökan. Ansökningsperiod 1 februari–15 april 2024.

Urval: Läs mer om urvalsprocessen

Kontakt

Magnus Svanström
Utbildningsledare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Podd

I avsnitt 5 av Campuspodden Varberg pratar vi med Julia, som berättar om hur det är att jobba som IT-projektledare.