Magnus Flank har tagit sina omvägar innan det stod klart att VVS var något riktigt bra att satsa på. Efter sin utbildning fick han jobb direkt och är nu biträdande konstruktör på WSP i Göteborg tillsammans med 34 andra ingenjörer

– VVS är egentligen ett ganska tråkigt namn med tanke på hur intressant och kul vårt område är. Faktum är att det här med energioptimering, värme, sanitet, kyla, ventilation och styr är en av de grenar som utvecklas mest ur produktsynpunkt för att kunna hänga med nya lagar och krav.

Det hela började för 26 år sedan i Alingsås

– Jag är uppvuxen i den lilla caféstaden fem mil norr om Göteborg, och jag bor fortfarande kvar här. Pendlar varje dag med tåg till kontoret i Göteborg. På gymnasiet hade jag inga tankar på avlopp och sådant :) utan satsade på estet och musik. Det var inte så mycket VVS efter gymnasiet heller, om man nu inte tycker bartender, barista och boendestödjare hör ihop.

Hur landade du i VVS-ingenjör då?

– Med tiden kände jag att det vore fint med en utbildning och yrke som jag kunde luta mig tillbaka mot. Började fördjupa mig och såg att detta nog var grejen för mig. Lagom lång utbildning och ett brett område passar en otålig själ som mig. Och de sa att arbetsmarknaden var ljus.

Vad gör en VVS-konstruktör egentligen?

Nu är jag biträdande konstruktör och jobbar i ett team med att konstruera olika system. Det är väldigt omväxlande för ingen byggnad är den andra lik. Ibland är det nybyggnation, men ofta handlar det om exempelvis renoveringar och anpassning till nya energikrav.

Magnus är lite av ett träningsfreak och var som 18-åring Sveriges yngsta med svart bälte i jiu-jitsu.

– Ja träning är min stora grej även om jag inte håller på med just kampsport idag. Nej nu är det jobbet som gäller och ju mer man lär desto mer ser man. Jag börjar nog bli miljöskadad … Kan inte låta bli att kolla hur all VVS är gjord. Brukar säga att jag lever backstage i samhället, för vatten, avlopp och sådant är inget man normalt tänker på, det ska bara fungera!