Clifford Wetterlund har gått den långa vägen. Han är bara 32 och pratar som om han varit med från tidernas begynnelse. På sätt och vis är detta också sant om man räknar att den nya tiden började med Internets genomslag runt 1993. Då var han 15.

– På den tiden, och delvis fortfarande, präglades hela den digitala revolutionen verkligen av revolution. Det fanns inga riktiga utbildningar. Folk lärde sig själva och av varandra. Tusen lösningar skapade en fantastisk mångfald som faktiskt gjorde Sverige till det ledande landet när det gäller Internet. Riktig nybyggaranda med ”galningar” som växte fast framför Amigaskärmarna, levde på diverse drycker och dålig snabbmat. Det där kommer nog aldrig riktigt tillbaka, säger Clifford med en gnutta längtan i rösten.

Idag är han målmedveten utvecklingschef på Science Park i Varberg, en av ”resterna” från den förra epoken, då företag som exempelvis Lunarstorm tillhörde de ledande nyskaparna i världen. På Science Park förvaltar man arvet mycket väl. Man driver inkubatorverksamhet och frontar med projekt i den absoluta framkanten, såsom omvärldsbevakningsföretaget Overview.

Det är i den här miljön man ”tar hand” om fyra studenter varje år. Här får de möta verkligheten precis sådan den är i skarpa projekt – med ständigt nya teknikutmaningar och plattformar som ska fungera, hållbart utvecklingsarbete, skalbara system och mycket annat.

– Vi gör allt vi kan för att ge våra LIA-studenter den bästa starten man kan få i den här världen som går så snabbt. Just nu är det en mycket komplex bild att hantera med framför allt handhållna apparater – Ipod, Iphone, Ipad och så vidare. Utvecklingen och användandet av appar till mobila enheter har exploderat och den vanliga datorn börjar leva farligt. Jag tror att den kommer att tona bort och ersättas.

Det är denna värld studenterna får möta. Visioner och omvärldsförändringar blandat med fokuserat utvecklings- och systemarbete. Och de vet att de är eftertraktade på marknaden.