Glenn Rafors

Efter ett antal lite ovanligare vägval i livet började han till sist på en starta-eget-kurs, fortsatte med att läsa in gymnasiet på kommunala vuxenutbildningen, fick fina betyg och för första gången kunde han välja på riktigt.

– Jag hoppade av gymnasiet två gånger innan jag som 17-åring började arbeta på en städgrossist. Jag fortsatte inom handel ett tag och gick sedan till sjöss och blev sjöman. Kom tillbaka till handeln i ytterligare några år. Sedan fick jag jobb som klottersanerare men blev varslad 2009. Man kan väl knappast säga att jag tog raka spåret, men jag tror att jag har väldigt stor nytta av dessa erfarenheter i mitt jobb idag.

Den som säger detta är Glenn Rafors från Mölndal. Han är 32 år och har jobbat som studie- och yrkesvägledare sedan juli 2015 i Göteborgs stad.

– Valet var inte självklart, jag pratade mycket med en vägledare och en dag kastade hon fram att – ska inte du bli vägledare?!. Det verkade först inte intressant, men … när det väl fått sjunka in och jag kollat noggrannare bestämde mig för att köra på. Ett mycket bra val, som passar mig som alltid varit nyfiken på saker och ting.

Glenn talar mycket engagerat om sitt arbete och förmånen att få träffa så många olika människor.

– Det är väldigt roligt att träffa andra människor. Det finns så många olika situationer, och bara skolsystemet kan göra vem som helst villrådig. En stor del i jobbet handlar om att hjälpa människor få syn på vad de faktiskt vill göra med sina liv.

I vuxenutbildningen handlar det mycket om information kring olika studievägar, men även motivationen eller att ge stöd. Många tror inte på sig själva helt enkelt.

Det saknas inte idéer och tankar på hur saker och ting kan förbättras. Glenn har också varit aktiv i studerandefacket.

– Jag har lobbat för och skrivit om vår yrkesroll under flera år. Det finns mycket att förändra och yrkesrollen verkar ha ordentlig medvind nu. Det pratas väldigt mycket om vägledning och coaching.

Detta är viktigt, för samhället förändras snabbare än man tror. Då behövs det kompetenta vägledare för att matcha de stora behov av individuellt stöd som krävs för att etablera sig på dagens arbetsmarknad.