Ruben Cañas Castro

Han flyttade från Småland för att utbilda sig till studie- och yrkevägledare i Varberg. Efter tre intressanta år och en hel del nyttig praktik sökte han sig till Stockholm, fick sitt första jobb och lever nu sin dröm genom att hjälpa ungdomar att hitta rätt.

Han heter Ruben Cañas Castro, är 28 år och blev studie- och yrkesvägledare 2013. Nu jobbar han på Jobbtorg Stockholm.

– Detta är en kommunal satsning på ungdomar mellan 16 och 24 år som går på försörjningsstöd. Väldigt många ungdomar har svårt att komma in på arbetsmarknaden och vi är till för att hjälpa dem. Här känner jag verkligen att jag har något att tillföra. Jag är social, vilket är mycket viktigt, jag har min utbildning och så gillar jag människor.

Rubens jobb handlar framför allt om att genomföra vägledningssamtal med ungdomarna, men han är inte ensam.

– Vi är tolv som jobbar här med våra aspiranter, som vi kallar dem. Vi har coacher som hjälper till att bygga självförtroende och stötta i sökprocessen. Vi har matchare som har kontakterna med företagen. Jag är den enda ”syvaren”, som vi säger. Det är mycket enklare när man pratar med folk.

Vi jobbar i team och försöker se varje individs unika behov. Ibland är det en coach som tar med aspiranten till mig för ett vägledningssamtal, ibland en matchare. En del aspiranter kommer direkt till mig, men väldigt ofta går jag ut i receptionen och pratar med besökarna. Det leder oftast till ett givande framtidssamtal.

Att vägleda ungdomar är en helt annan sak än vuxna.

– Ungdomar har så bråttom. De ska se resultat direkt och du måste absolut bygga förtroende innan du ens nämner yrkesval eller studier. Det är bra att lära känna personen med lite vardagssnack, intressen och sånt. Det kan ta tid, men lönar sig. När vi väl börjar samtala om framtiden så försöker jag först få dem att tänka långsiktigt och ta små steg i taget.

Jag har haft väldigt stor nytta av alla de teorier och tekniker vi lärde oss på Campus. Sedan gäller det att vara lite kreativ och hitta rätt mix för varje person. Det är väldigt spännande och jag vill verkligen inte göra något annat.