Sebastian Reuterberg, Dedicated

Att välja väg är varken enkelt eller självklart. Men gör man som Sebastian Reuterberg och följer sin egen känsla kan det faktiskt gå riktigt bra. Framför allt om man har en gedigen utbildning i företagsekonomi att falla tillbaka på.

– Min dröm var väl att bli reseledare. Jobba med människor, turister, åka utomlands, resa, tala andra språk. Ja allt det där som lockar när man är i 16-årsåldern och ska välja program på gymnasiet.  

Det var därför som Sebastian, idag 24 år, började på samhäll-språk på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke utanför Göteborg.  

– Jag valde bort ekonomi och läste språk istället, satsade mycket på fotboll och skateboard, och tyckte livet var härligt där hemma i Landvetter. Sedan sprang man ut som student och skulle erövra världen. Världen i Sebastians fall blev målare på heltid i två år. När säsongsjobbet tog slut fick han chansen att börja som elevassistent.  

– Det var riktigt lärorikt och jag fick verkligen testa min sociala förmåga att hantera olika och plötsliga situationer. Efter något år började jag fundera på att jobba i butik. Hade alltid gillat kläder och design.Det hänger ju hop med mitt skatande.  

Sagt och gjort, Sebastian sökte till butikschefsprogrammet, som fanns på fyra orter i Sverige. Varberg blev vinnaren och efter lite snabba ryck satt han plötsligt i en trevlig studentkorridor med åtta helt okända personer som nu blivit kompisar för livet.

– Allt gick väldigt fort, inklusive åren på Campus Varberg. Förmodligen för att utbildningen och Varberg var så jäkla bra, att jag gick med i WEST – Sveriges bästa studentförening – och träffade härliga vänner.  På vårterminen 2016 fixade Sebastian själv praktik en dag i veckan på klädbutiken Dedicated i Göteborg.  

– Redan efter tre månader fick jag timanställning som butiksbiträde och körde på. Det var kul, kul, kul, men jobbigt ända tills min chef kastade ur sig frågan – Vad skulle du säga om att ta över butiken? Han skulle börja plugga och jag skulle till Barcelona. Men vad gör man när en guldchans bara ligger där och tittar på dig.  

Idag driver han butiken i Göteborg med fem medarbetare och en allt större kundkrets bland de som värdesätter 100 procent organiska material och Fair Trade.  

– Barcelona får vänta ett tag på mig, säger Sebastian med ett stort leende.