Annacarin Sjöholm

New Yorker är ett tyskt livsstilskoncept med närmare 1000 butiker. En av dem ligger i Kista Galleria i Stockholm. Där jobbar Annacarin Sjöholm som assisterande butikschef med tretton fast anställda och sex extrasäljare. Och de säljer bra.

Annacarin är bara 25 år och axlar redan ett mycket stort ansvar för att butiken ska klara den hårda konkurrensen i klädhandeln.

– Jag har alltid älskat kläder, men är inte någon utpräglad trendföljare ändå. Just New Yorker har däremot fastnat hos mig. Det kan bero på att jag upptäckte butiken när jag var i Tyskland och uppträdde som akrobat på en cirkus under högstadiet. Det kan också bero på att de har fräcka, lite ovanligare kläder med paljetter och andra roliga grejor. De är annorlunda.

Nu är jag i alla fall här, och det är fantastiskt kul. Jag har avancerat från säljare till assisterande butikschef. Jag hade nog inte klarat det utan min utbildning på Campus Varberg. Åtminstone inte så snabbt.

Butikens målgrupp är unga människor mellan 14 och 30 år. Flödet genom gallerian är stort och det gäller att fånga upp de kunder som kommer in i butiken.

– De flesta stora klädkedjor har extremt hård styrning av skyltning, sortiment, kampanjer och så vidare. Här hos oss har vi naturligtvis riktlinjer, men samtidigt stor frihet att tänka själva. Vi bestämmer dekor och display och alla får jobba inom flera olika områden. Det ökar engagemanget och känslan av att vara delaktig i både framgång och motgång.

Efter utbildningen i Varberg jobbade Annacarin ett tag på Dressman. Sedan fick hon tips om New Yorker av en gammal kompis.

– Jättekul. Jag fick ett tips av min gamla gymnasiekompis. Ansökte. Fick komma på intervju. Några veckor senare hade jag fått jobbet som butikssäljare. Helt otroligt! Att flytta till Stockholm var inga problem. Många av mina kompisar från Ludvika bodde redan där.

Men det är klart, det är ett krävande jobb med högt tempo hela tiden. Idag var exempelvis tre säljare sjuka så det var bara att lägga i en extra växel och lita på teamet. När jag får tid någon gång i framtiden ska jag nog resa mycket. New Yorker har förresten öppnat en ny butik i Miami. Det kanske inte vore fel …