Han visste att varslet skulle komma en dag. Han hade redan läst om utbildningen på nätet och när det var dags slog han till. Då, jobbade han som montör på Volvos hyttfabrik i Umeå sedan 12 år. Nu flyttade han med hela familjen till Varberg, 200 meter från havet. Han känner vindens krafter varje dag.

En som också blev glad var Fredriks fru Eva. Hon är från Kungälv och nu, äntligen, kom hon lite närmare sin familj och gamla vänner. Lova 4 år och Molly 2 år hade kanske inte så mycket att säga till om, men de stormtrivs i sin nya miljö. Ett hus vid vägens ände bara 200 meter från havet.

Bra blandning i klassen

– Jag hade egentligen aldrig funderat på det här med att jobba med vindkraft. Det var först när jag läste om utbildningen som det tog eld. Jag är ju en norrländsk naturmänniska och har hållit på med fiske och annat under hela mitt liv. Naturen och miljön är viktig för mig, och vindkraft kommer förmodligen att bli en av de viktigaste rena energikällorna vi har. Då känns det rätt att få jobba med något som detta.  

– Jag kommer själv från Umeå. Sedan har vi en kille från Skellefteå, någon från Stockholm och så kommer resten från södra Sverige. Med mina trettioåtta år är jag en av åldermännen i klassen på 25 grabbar och en tjej. Jag hoppas verkligen att det blir fler tjejer som söker till nästa år, för det tillför mycket för hela atmosfären.

Från hyttverkstad till naturupplevelse

– Efter 12 år inomhus på en lastbils-line ska det bli spännande att byta helt. Som montör lär man sig en hel del om teknik och det blir ju samma sak här fast med något annat innehåll. Det stora är att få jobba mycket mer fritt och framför allt utomhus. Jag kan tänka mig att som vindkrafttekniker så åker man runt och servar kraftverk eller jobbar med den dagliga driftövervakningen.

Lite nervöst att börja plugga igen

– Det var ett ganska stort steg att flytta till Varberg och börja på Campus. Först och främst en helt ny miljö och helt nya människor, men också det där med att plugga. Jag hade ju inte gått i skolan på många år och visste inte riktigt hur svårt det skulle bli, men det har löst sig förträffligt.  

– Just nu är jag inne på min första termin och då har vi i huvudsak läst grundläggande ellära samt arbetsmiljö och säkerhet.  

– Det har faktiskt varit en hel del självstudier, mer än jag trodde, men annars passar mig studieupplägget bra. Vi har 3–4 dagar i veckan på Campus och 1–2 dagar självstudier.  

– Det som fascinerar mig mest är nog det engagemang som alla inblandade i utbildningen har. Det är positivt, man rycks med och får inspiration.