Paulo Campos, elkonstruktör

Efter femton år som elmontör inom både industrin och byggbranschen var det dags. Paulo Campos kände att han ville utvecklas i sitt yrke och dessutom försöka ta tag i en del av de problem och brister som han mött under sina år som elektriker.

Paulo är 37 år och urgöteborgare från Majorna. De senaste 15 åren har han jobbat som elektriker, närmare bestämt installationselektriker, och mött verkligheten ute på arbetsplatserna.

– Jag har alltid älskat mitt jobb. Gillar helt enkelt att lösa problem och göra ett bra jobb åt kunderna. Och man kan nog lugnt säga att det har funnits många tillfällen till detta. Utan att vara negativ, så är det ofta som ritningen inte stämmer med verkligheten, och jag kan förstå detta. Det är inte så enkelt att förutse alla omständigheter som är på plats när man sitter vid ett skrivbord, och kanske inte jobbat på fältet tidigare.

Skräddarsydd utbildning

Paulo började efterhand leta efter utbildningar som skulle ta honom ett steg längre, men det var svårt att hitta något som passade.

– Jag tänkte att jag kanske kunde bli elkonstruktör, men det visade sig att man då var tvungen att plocka ihop olika utbildningar själv och sedan hoppas att detta skulle ge rätt kompetens. Efter flera års letande sprang jag plötsligt på Campus Varbergs nya utbildning till elkonstruktör och trodde knappt mina ögon. Denna var helt skräddarsydd för jobbet och skulle dessutom ge jobb direkt. Det var bara att hänga på.

Första kullen elkonstruktörer

Utbildningen startade hösten 2010 och den första kullen blivande konstruktörer består av 12 studenter i åldern 20–40 år. Drygt halva gruppen kommer från Varberg och resten bor längs kusten. En är kvinna.

– Jag tycker det är riktigt kul och spännande att få vara med på andra sidan. Med min erfarenhet är det lätt att tänka sig in i hur man ska lösa olika problem. När jag är färdig hoppas jag få jobba med industriautomation och det verkar lösa sig. Det finns redan ett flertal intressenter på gång …