Charlotte_Stier_620x320 Mitt jobb är viktigt  för hela samhället | Yrkeshögskoleutbildning | Studera

Vi är alla beroende av rent vatten. Fungerar inte våra avlopp har vi stora problem. Det här är kanske något man inte direkt går och tänker på varje dag, förrän det uppstår något problem. Det gör däremot Charlotte Steier, som nu gör sista terminen på sin utbildning.

Charlotte och hennes sambo har nyligen köpt en gård i Vallda nära havet utanför Kungsbacka. Att komma nära naturen och låta barnen växa upp i denna miljö tycker hon är viktigt.  

– Jag är uppvuxen i Göteborg och har hållit på med hästar hela mitt liv och studerade även till hästentreprenör för några år sedan.  

Med hästar kommer också förståelsen för natur, miljö, livet och vatten. Nu bor vi här och våra barn får till exempel uppleva hur det är att plocka upp potatis, ta hand om äpplen. Det är viktigt. Men min häst Zeylon har jag inackorderat på annat ställe. Hinner inte riktigt med allt.  

Men det är inte bara miljöintresset som gjorde att Charlotte valde denna utbildning.  

– Nej, faktum är att jag är ovanligt intresserad av vattenrening och avloppsteknik. Och jag gillar att räkna även om jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet. Sedan kanske man inte ska förringa att nästan hela släkten faktiskt jobbar inom området på ett eller annat vis. Jag är nog ganska påverkad trots allt.  

Charlotte gjorde en LIA-period första året och ska nu ut i verkligheten under åtta veckor.  

– Första perioden på Mölndals Vatten och avlopp var jättekul. Jag fick vara med och starta upp ett pilotprojekt för effektivare vattenrening.  

Nästa period har jag fått klart med två olika vatten- och avloppsreningsverk i regionen. Det ska bli oerhört roligt. Jag känner att den här typen av jobb passar mig perfekt. Jag gillar att ha koll på siffrorna och att övervaka och säkerställa driften. Och så vet jag att mitt jobb är viktigt för hela samhället. Det betyder mycket.

– I klassen tillhör jag faktiskt de äldre trots att jag bara är trettio, men det är roligt att yngre söker sig hit. Efterhand som många i arbetslivet nu går i pension kommer vi att behövas allihop. Det ser jag fram emot.