Vi är alla beroende av rent vatten. Fungerar inte våra avlopp har vi stora problem. Det här är kanske något man inte direkt går och tänker på varje dag, förrän det uppstår något problem. Det gör däremot Charlotte Steier, som nu jobbat som drifttekniker sedan 2016.

Charlotte utbildade sig till drifttekniker på Campus Varberg och blev klar våren 2016. Hon har alltid hållit på med hästar och med dessa kommer också förståelsen för miljö, natur, livet och vatten. Men det är inte bara miljöintresset som gjorde att Charlotte valde denna utbildning.

– Jag valde en kortare utbildning då jag kunde nischa in mig på det jag är intresserad av. Ska jag vara ärlig så har jag alltid varit intresserad av vattenrening och avloppsteknik. Jag studerade även en del biokemi på Chalmers innan min YH-utbildning och det hänger väl ihop.

Efter utbildningen fick jag ett vikariat på reningsverket i Lerkil och efter nio månader blev jag fast anställd. Plötsligt hade jag delat ansvar för ett helt reningsverk. Vet inte om det var en dröm direkt, men nu fick jag verkligen nytta av min utbildning. Charlotte jobbade som drifttekniker i Lerkil under tre år.

– Jag tyckte jobbet var helt fantastiskt. Det är roligt, omväxlande och man får ta ett stort eget ansvar. Det enda som inte stämde för mig var beredskapen mellan klockan fyra på eftermiddagen till sju på morgonen, men det beror mest på att det var svårt att kombinera med föräldrarollen. Sedan något år tillbaka jobbar Charlotte på laboratoriet vid Hammargårds reningsverk.

– Precis. Jag fick chansen att testa om detta var något för mig. Och det var det. Älskar att ha koll på alla analysvärden på reningsverket. Vi mäter före och efter för att kunna se reningseffekten när det gäller biologiskt material och partiklar samt en mängd olika kemiska föreningar. Även på labbet har jag haft nytta av den kemi vi läste på YH-utbildningen. Jag trivs otroligt bra och för den som är intresserad är detta ännu en yrkesväg jag kan rekommendera.