Solenergiprojektör med specialisering solceller

Solcellskapaciteten byggs nu ut i snabb takt i Sverige med en fördubbling varje år de senaste åren. Intresset från både privatpersoner, företag och myndigheter att investera ökar alltmer. Sverige står därför inför en spännande utveckling och behovet av kompetenta solenergiprojektörer bedöms därför öka starkt.

Beskrivning

Solenergi tar en allt större plats i vårt energisamhälle. Efterfrågan på kunskap och erfarenhet ökar hos både köpare och säljare av anläggningar. De flesta som idag jobbar med projektering och installation av solcellsanläggningar är självlärda. Som solenergiprojektör kommer du att ha en unik helhetssyn och kan ta ansvar för alla aspekter kring en installation.

Du har förståelse för hela produktlivscykeln och kan guida kunden till den bästa lösningen. Du analyserar affären, utvärderar och tar fram det bästa konceptet för kunden samt genomför och säkerställer att arbetet utförs rätt inklusive underhållet av anläggningen.

Utbildningens mål

Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetens som gör att du kan ta ansvar i rollen som solenergiprojektör, teknisk säljare av solenergiteknik eller konsult inom solenergiteknik. Utbildningen kommer att ge dig de verktyg och den kompetens som krävs för att arbeta med och ta ansvar för delar eller helheten av en installation. Ekonomiska, juridiska och tekniska problemställningar såväl som affärs- och hållbarhetsmässiga.

Ett urval av utbildningens kurser 

 • Arbetsmiljö, säkerhet och lagstiftning
 • Byggnormer och takkonstruktion
 • Ellära för solenergiprojektörer 
 • Energi- och elsystem
 • Entreprenadjuridik
 • Introduktion till AutoCAD och ritningsläsning
 • Lönsamhet vid solenergiprojektering
 • Projektledning med projektekonomi
 • Solcellsanläggningar
 • Batterilager 
 • Branschrelaterade beräkningar
 • LIA – lärande i arbete

Fakta

Antal YH-poäng: 400, 2 år

Studietakt: Heltid.

Studieort: Varberg.

Utbildningsstart: 5 september 2022.

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt godkänt betyg i Ma 2a/2b/2c, alternativt Ma B, eller Praktisk ellära, eller motsvarande kunskaper.

Examen: Yrkeshögskoleexamen – Solenergiprojektör specialisering solceller.

Ansökan:  Ansökan är stängd. Mer information om ansökan

Urval: Läs mer om urvalsprocessen.

SEN ANMÄLAN

Sen anmälan innebär att du har möjlighet att ansöka i mån av plats. Utbildningspålatserna tilldelas i första hand till de som sökt utbildningen under ordinarie ansökningsperiod. Skulle utbildningens platser inte fyllas under antagningen så tilldelas dessa i turordning till de som gjort en behörig sen anmälan.  

DU KAN SÖKA EN UTBILDNING ÄVEN OM DU INTE HAR FULL BEHÖRIGHET

Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser, eller en utländsk examen som visar din kunskap. Tveka inte med att ansöka oavsett!

RÄTT ATT LÄSA UPP

Rätt att läsa upp har du som har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan men som saknar någon eller några kurser för att uppfylla särskild behörighet, exempelvis Matematik 2. 

Campus Varberg samarbetar med kommunerna i Halland för att kunna erbjuda sökande till yrkeshögskolan möjlighet att läsa upp de gymnasiala kurser de saknar för att uppfylla särskild behörighet. Sökande från andra kommuner har rätt att få samma möjlighet genom sin hemkommun. Läs mer om rätten att läsa upp behörighet

Kontakt

Anneli Zell
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0340-69 74 41

Podd

I avsnitt 6 av Campuspodden Varberg berättar den före detta studenten Kajsa om hur det är att jobba som solcellsprojektör.

Film