Solenergiprojektör
El från solen är en snabbt växande bransch i Sverige och världen. Det investeras allt mer i solcellsanläggningar och batterilagring. Som utbildad solenergiprojektör med kunskap om helheten och alla aspekter kring projektering och installation spelar du en viktig roll för branschens fortsatta utveckling och möjlighet att möta den ökande efterfrågan.
Beskrivning
Solenergiprojektörens arbete utförs till största delen på kontor vid datorn. En stor del i arbetet är kommunikation med kund/beställare, samt med övriga yrkesroller involverade i projekten – säljare, projektledare, montörer, elektriker, konsulter. Arbetet utgörs av att räkna på, designa/rita upp, lösa problem och planera för den för kunden bästa och mest lönsamma anläggningen utifrån gällande lagar och regelverk.
Kunden kan vara en privatperson/villaägare, ett lantbruk, en bostadsrättsförening, ett företag eller industri. Det kan handla om mindre eller större anläggningar på tak eller mark, och solparker. I framtiden tros byggnadsintegrerade anläggningar bli vanligare, samt anläggningar som kombineras med batterilagring.
Mer än 90 % av de studenter som tagit examen från den här utbildningen under de senaste tre åren har fått jobb som projektör eller projektledare i branschen.
Utbildningens mål
Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetens som gör att du kan arbeta som projektör inom sol/ladd/lagring. Flera av våra examinerade studenter har också fått anställning som projektledare eller tekniska säljare i branschen.
Utbildningens innehåll
Utbildningen är bred. Det är många pusselbitar som behövs för att uppnå målet att bli en självständig projektör. Utbildningen ger kunskap om elnätets uppbyggnad och funktion och solelens roll i detta. Vidare ingår grundläggande kunskap om ellära och elinstallation, takkonstruktion, relevanta lagar och förordningar samt ritningsläsning. Vi går igenom teknik, komponenter och montagesystem och utbildar i ett av de vanligaste simuleringsverktyget – PV-Sol. Självklart introduceras du också i det för projektören viktiga verktyget Excel samt får en grund i att skapa ritningsunderlag i AutoCAD.
I vår nya utbildningsomgång har vi också lagt extra fokus på energilagring och smart styrning, som vi ser kommer stort.
- Arbetsmiljöhänsyn vid projektering
- Byggnormer och konstruktion
- Elkunskap för solenergiprojektörer
- Energi- och elsystem
- Lagring och smart styrning
- Juridik och upphandling
- Introduktion till AutoCAD
- Solenergiinvestering
- Montage och installation
- Projektledning och projektekonomi
- Projektering och anbud utifrån förfrågningsunderlag
- Solcellsanläggningar: teknik och komponenter
- Simulering, design och projektering
- Tillämpad matematik
- Excel
- LIA – lärande i arbete (20 veckor)
- Examensarbete
Fakta
Antal YH-poäng: 400, 2 år
Studietakt: Heltid.
Studieort: Varberg. Du söker plats på utbildningen i Varberg eller till någon av våra satellitorter Lidköping eller Uddevalla. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till satellitorterna. Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Vissa delkurser sänds även digitalt till Varberg om utbildaren för delkursen befinner sig på annan ort. Då undervisningen sänds digitalt kan det öppna upp för möjligheten att delvis ta del av utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.
Utbildningsstart: Hösten 2025.
Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt godkänt betyg i Ma 2a/2b/2c, alternativt Ma B, eller Praktisk ellära, eller motsvarande kunskaper.
Examen: Yrkeshögskoleexamen – Solenergiprojektör
Ansökan: Stängd för ansökan.
Urval: Läs mer om urvalsprocessen.
SEN ANMÄLAN
Sen anmälan innebär att du har möjlighet att ansöka i mån av plats. Utbildningsplatserna tilldelas i första hand till de som sökt utbildningen under ordinarie ansökningsperiod. Skulle utbildningens platser inte fyllas under antagningen så tilldelas dessa i turordning till de som gjort en behörig sen anmälan.
DU KAN SÖKA EN UTBILDNING ÄVEN OM DU INTE HAR FULL BEHÖRIGHET
Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser, eller en utländsk examen som visar din kunskap. Tveka inte med att ansöka oavsett!
RÄTT ATT LÄSA UPP
Rätt att läsa upp har du som har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan men som saknar någon eller några kurser för att uppfylla särskild behörighet, exempelvis Matematik 2.
Campus Varberg samarbetar med kommunerna i Halland för att kunna erbjuda sökande till yrkeshögskolan möjlighet att läsa upp de gymnasiala kurser de saknar för att uppfylla särskild behörighet. Sökande från andra kommuner har rätt att få samma möjlighet genom sin hemkommun. Läs mer om rätten att läsa upp behörighet
Kontakt
Anneli Zell
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0340-69 74 41