Elingenjör – Elkonstruktör
Behovet av elingenjörer/elkonstruktörer ökar stadigt och yrkesgruppens arbetsområde har blivit större. Nybyggnations- och moderniseringsprojekt blir alltmer komplexa med högt tekniskt innehåll, samspel mellan olika teknikområden och höga krav på energieffektivitet och hållbarhet. Tillväxtmålen för byggnation är högt satta och elektrifieringen av samhället är i fokus. Elingenjören/elkonstruktören har en nyckelroll i detta arbete och omställning.
Beskrivning
Elingenjörens/elkonstruktörens arbete utförs till största delen på kontor vid datorn med design och problemlösning i CAD-miljö. Du skapar ritningar i 2D och 3D för elkonstruktioner och elektronik som ska installeras, du projekterar ljusmiljöer, skapar kraft, datanät och säkerhetstekniska lösningar. Du följer regler, standarder och föreskrifter, för noggrann dokumentation och är väl insatt i avtals- och entreprenadjuridik. Arbetet sker i projektform i samarbete med kund/beställare och övriga involverade yrkesroller och discipliner.
Yrket passar dig som vill ha ett omväxlande arbete med goda möjligheter till specialisering och karriär. Branschen ser gärna fler tjejer i sina team.
Utbildningens mål
Utbildningen har bedrivits sedan 2010 och är således väletablerad i branschen och noggrant utformad med mål att ge de studerande just den grundutbildning av teoretisk och praktisk kunskap som efterfrågas högt.
Efter utbildningen anställs våra studerande framförallt av större och mindre konsultföretag. Inte minst av våra ledningsgruppsföretag AFRY, BA-Elteknik, Creacon, Norconsult, Ramboll, Rejlers, Ringhals, Sweco, Vinnergi och WSP.
Utbildningens innehåll
Utbildningen ger övergripande kunskap om elteknik, elkraft, tele/data, ljusdesign, säkerhetsteknik, energioptimering. Du lär dig konstruera i verktyg såsom AutoCAD, MagiCAD, Revit och DiaLux. Du får med dig viktiga pusselbitar som projektledning och gruppdynamik, entreprenadjuridik och hållbarhetsperspektiv.
Under den här utbildningen förväntas du ha med dig en egen bärbar dator (BYOD, Bring Your Own Device). Detta gäller både vid undervisningstillfällen och vid examinationstillfällen, om inget annat meddelas.
Din dator behöver uppfylla systemkraven för de program som behövs under din utbildning. Vi rekommenderar PC med Windows 10 eller Windows 11.
Studerande till Elingenjör/Elkonstruktör använder dessutom programmet AutoCAD, vilket ställer följande krav på din dator:
- Operating System: Windows 11 64-bit
- Processor: 3+ GHz processor (base), 4+ GHz (turbo)
- Memory: 32 GB
- Display Resolution: 1920 x 1080
- GPU: 8 GB GPU with 106 GB/s Bandwidth and DirectX 12 compliant
- Disk Space: 10 GB (SSD)
Vissa moment i undervisningen kan vara digitala. Därför behöver du även en webbkamera (antingen inbyggd i din dator, eller extern) och hörlurar med mikrofon.
- Belysningsteknik
- Förberedande CAD-ritning
- CAD-konstruktion och kretsschema
- Elkraft
- Ellära, motorer och elmaskiner
- Hållbarhet och energioptimering
- Säkerhetsteknik
- Introduktion till BIM och Revit
- IT-kommunikation
- Tillämpad matematik
- Byggprocess och entreprenadjuridik
- Projekt och gruppdynamik
- LIA 1
- LIA 2
- LIA 3
- Examensarbete
Fakta
Antal YH-poäng: 400, 2 år.
Studietakt: Heltid.
Studieort: Varberg eller Borås. Du söker plats på utbildningen i Varberg eller på vår satellitort Borås. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till Yrkeshögskolan i Borås. Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater.
Utbildningsstart: September 2025.
Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt någon av följande:
- Ellära 1 och 2
- Enerigteknik 1 och praktisk ellära
- Matematik 2
Examen: Yrkeshögskoleexamen – Elingenjör/Elkonstruktör.
Ansökan: Ansökan öppnar den 3 februari 2025.
Urval: Läs mer om urvalsprocessen.
Tänk på: Den här utbildningen har krav på egen dator. Du hittar mer information under fliken "Beskrivning".
SEN ANMÄLAN
Sen anmälan innebär att du har möjlighet att ansöka i mån av plats. Utbildningspålatserna tilldelas i första hand till de som sökt utbildningen under ordinarie ansökningsperiod. Skulle utbildningens platser inte fyllas under antagningen så tilldelas dessa i turordning till de som gjort en behörig sen anmälan.
DU KAN SÖKA EN UTBILDNING ÄVEN OM DU INTE HAR FULL BEHÖRIGHET
Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser, eller en utländsk examen som visar din kunskap. Tveka inte med att ansöka oavsett!
RÄTT ATT LÄSA UPP
Rätt att läsa upp har du som har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan men som saknar någon eller några kurser för att uppfylla särskild behörighet, exempelvis Matematik 2.
Campus Varberg samarbetar med kommunerna i Halland för att kunna erbjuda sökande till yrkeshögskolan möjlighet att läsa upp de gymnasiala kurser de saknar för att uppfylla särskild behörighet. Sökande från andra kommuner har rätt att få samma möjlighet genom sin hemkommun. Läs mer om rätten att läsa upp behörighet
Kontakt
Anneli Zell
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0340-69 74 41