Petronella Rhenström arbetar som Medicinsk sekreterare på akuten i Varberg

Nu har hon jobbat med sitt drömyrke i drygt sex månader. Hon är medicinsk sekreterare på akutmottagningen på Hallands sjukhus i Varberg, dit hon sökte redan under sin sista LIA-period. Men blev det som hon tänkte eller blev det kanske ännu bättre?

Petronella Rhenström är 31 år, uppvuxen och bor i Varberg med sin familj i en villa med lagom stor tomt att sköta om. Efter drygt tio år inom turism och handel var det dags för nya tag.

– Jag visste redan på gymnasiet att jag skulle studera i framtiden, men var inte riktigt klar på vad det skulle bli. Jag har alltid fascinerats av vården, men att jobba direkt med patienter var inte min grej.

Sedan fick hon upp ögonen för utbildningen till medicinsk sekreterare.

– Utbildningen på Campus Varberg dök upp perfekt i mitt liv. Intressant, lagom lång och dessutom på cykelavstånd. Vilken häftig känsla det var att få studera något som man verkligen ser fram emot. Allt blir ju intressant och själva utbildningen fungerade perfekt för mig. Under sin sista LIA-period som är sex veckor sökte hon jobb på akutmottagningen i Varberg.

– Det var skönt att redan under utbildningen veta att jag hade ett jobb och jag visste ju väldigt väl vad det handlade om efter min LIA. Akutmottagningen har alltid öppet – dag, kväll och natt. Det betyder ganska varierande arbetstider, men det passar mig.

– Vi är 18 sekreterare som bemannar dygnet runt och på dagtid är vi minst fyra för att hinna med. Under en dag tar vi emot i snitt mellan 90–140 patienter, men med stor variation. Mitt jobb är främst att ta emot och registrera, skriva journaler, hantera remisser och stötta allmänt med administration. Är man sekreterare på en avdelning gör man samma saker, men inte med samma flöde av patienter, så det kan verkligen se olika ut. Jag gillar att vara i centrum och på akuten händer det saker hela tiden. Man vet aldrig hur dagen ser ut. Jag älskar att jobba där.