Vatten- och biogastekniker
Hållbarhetsfrågorna är viktiga idag och kommer så att förbli. Biogasframställning och vattenrening är två områden med stark koppling till gröna frågor. Inom verksamheterna finns en stor efterfrågan på drifttekniker, som kan driva och underhålla anläggningarna. Utbildningen på Campus Varberg gör dig väl förberedd för ett tekniskt yrke där du bidrar till en hållbar samhällsutveckling.
Beskrivning
Hållbarhet ur ett miljöperspektiv är något som hela samhället idag strävar efter och hållbarhetstanken utgör ett grundläggande inslag i denna utbildning. Biogas kallas ”det mest miljövänliga bränslet” och det är därmed knappast förvånande att det har väckt stort intresse, medan vattenfrågan globalt sett har stark politisk betydelse – det är inte överallt som människor alltid har tillgång till ett glas rent vatten.
På båda dessa områden behövs tekniker med kompetens att driva och underhålla anläggningar. Nya biogasanläggningar kommer att byggas i Sverige och redan nu finns ett behov av drifttekniker, och landets vattentjänstföretag behöver anställa flera hundra personer med denna kompetens inom de kommande fem–tio åren.
Utbildningen har bytt namn och hette tidigare Drifttekniker – biogas och vattenrening.
Under den här utbildningen förväntas du ha med dig en egen bärbar dator (BYOD, Bring Your Own Device). Detta gäller både vid undervisningstillfällen och vid examinationstillfällen, om inget annat meddelas.
Din dator behöver uppfylla systemkraven för de program som behövs under din utbildning. Vi rekommenderar PC med Windows 10 eller Windows 11.
Vissa moment i undervisningen kan vara digitala. Därför behöver du även en webbkamera (antingen inbyggd i din dator, eller extern) och hörlurar med mikrofon.
Utbildningens mål
Efter denna utbildning kan du arbeta antingen som drifttekniker inom biogas, vattenproduktion eller vattenrening, eller som processtekniker på exempelvis ett vattenverk, reningsverk eller ett värmeverk. Du kan driva och underhålla samt utföra reparationer på en biogasanläggning, och du känner till produktens olika användningsområden. Likaså har du kunskap om grundläggande avlopps- och reningsteknik samt kompetens att välja lämplig processutrustning för vattenrening. Att utföra beräkningar och skriva rapporter är ytterligare exempel på vad du lär dig under denna utbildning. LIA-perioderna, alltså de delar av utbildningen som sker på en arbetsplats, utgör ett viktigt inslag eftersom det är då som du omsätter dina teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter. Sammantaget blir du väl förberedd för flera olika yrkesroller och får kompetens som arbetslivet efterfrågar.
Fakta
Antal YH-poäng: 400, 2 år.
Studietakt: Heltid.
Studieort: Distans.
Utbildningsstart: Mer information kommer i januari.
Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt godkänt betyg i Ma 2 eller Praktisk ellära, eller motsvarande kunskaper.
Examen: Yrkeshögskoleexamen – Vatten- och biogastekniker.
Ansökan: Stängd för anmälan.
Urval: Läs mer om urvalsprocessen.
Tänk på: Den här utbildningen har krav på egen dator. Du hittar mer information under fliken "Beskrivning".
SEN ANMÄLAN
Sen anmälan innebär att du har möjlighet att ansöka i mån av plats. Utbildningsplatserna tilldelas i första hand till de som sökt utbildningen under ordinarie ansökningsperiod. Skulle utbildningens platser inte fyllas under antagningen så tilldelas dessa i turordning till de som gjort en behörig sen anmälan.
DU KAN SÖKA EN UTBILDNING ÄVEN OM DU INTE HAR FULL BEHÖRIGHET
Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser, eller en utländsk examen som visar din kunskap. Tveka inte med att ansöka oavsett!
RÄTT ATT LÄSA UPP
Rätt att läsa upp har du som har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan men som saknar någon eller några kurser för att uppfylla särskild behörighet, exempelvis Matematik 2.
Campus Varberg samarbetar med kommunerna i Halland för att kunna erbjuda sökande till yrkeshögskolan möjlighet att läsa upp de gymnasiala kurser de saknar för att uppfylla särskild behörighet. Sökande från andra kommuner har rätt att få samma möjlighet genom sin hemkommun. Läs mer om rätten att läsa upp behörighet
Kontakt
Karin Cejie Nilsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Podd
I avsnitt 2 av Campuspodden Varberg djupdyker Mikaela och Felicia i hur det är att vara drifttekniker.