Camilla Ekmark, studerande, studie- och yrkesvägledarutbildningen

Larmet går. En person som driver ut i Kattegatt. Alla vet att strömmarna runt Tylösand är farliga. Camilla Ekmark tar kommandot. Kanske inte så konstigt när man vet att hon är utbildad livräddare och dessutom officer i försvarsmakten.

Camilla är 30 år och sitter avslappnat i sin lilla studentlägenhet på 36 kvm i Varberg. Hon studerar till Studie- och yrkesvägledare och börjar känna sig hemma i den lilla staden vid havet.  

– Jag har flyttat runt ganska mycket i livet och vet hur viktig det är att känna sig hemma. Mitt knep är min lilla väska med mitt ”eget hem”. Har samlat på mig små viktiga prylar från alla mina resor och äventyr. Det är bara att packa upp på hyllan så är jag hemma.  

I mellanstadiet blev hon riktigt intresserad av simning. Tränade och tävlade och gick en badvaktsutbildning redan som 17-åring.  

– Jag älskar vatten, precis som min tvillingsyster. Vi kom på att vi kanske kunde gå en livräddarutbildning tillsammans. Sagt och gjort, sommaren efter gymnasiet tillbringade vi på Tylösands stränder som livräddare. Helt fantastiskt. Det har blivit mycket träning och framgångsrikt tävlande med flera SM och även guld.  

Gymnasiet var klart och livet tog en annan riktning.

– Jag sökte till värnplikten och blev sedan kvar i försvarsmakten i åtta år. Det var roligt och utmanande så jag sökte till officershögskolan. Det slutade med tre år på Karlbergs internatskola i Stockholm. Därefter har jag jobbat som officer i Skövde och avancerat till löjtnant.  

Det låter ganska tufft att vara tjej i försvaret. Eller?  

– Jag har haft många bra år inom försvarsmakten och aldrig upplevt några problem. Snarare tvärtom. Jobbet är utvecklande och lärorikt. Och som chef har man ett stort ansvar, inte bara för själva verksamheten, utan också personalansvar för sina soldater.  

Är det här vi hittar ledtråden till ditt studieval?  

– Det kan man nog säga. Många soldater kanske bara var anställda ett par år så vi analyserade även deras framtidsmöjligheter. Det ligger mycket nära det jag pluggar nu. Dessutom ger utbildningen en ytterligare dimension med min egen personliga medvetenhet och utveckling. Den står i fokus genom hela utbildningen.  

Tillbaka till hemmet på hyllan i studentrummet.  

– Jag trivs väldigt bra i Varberg och på Campus. En viktig del i min nya stad är studentföreningen WEST, där jag är kassör och har fått många fina vänner. Men allra viktigast är nog ändå havet.