Kristian Sivers, student, energitekniker vindkraft

Varför får man plötsligt för sig att cykla 1 400 km på en gammal hoj? Helt otränad. Det gjorde i vilket fall Kristian Sievers när han gick andra året på gymnasiet i Stockholm. Nu pluggar han Energiteknik med specialisering vindkraft på Campus Varberg. Finns det något samband?

Kristian är 21 år och uppvuxen i Småland i lilla Gränna, polkagrisarnas hemstad vid kanten av Vättern.  

– När det var dags för gymnasiet ville jag vidare och letade då upp en spännande skola i Stockholm med inriktning på natur och teknik. Jag lyckades fixa mitt boende själv genom några kubanska vänner och kunde flytta in hos dem.  

Skolan gick bra ända fram till slutet av tvåan då spelandet tog över. Efter två hela månader fastlåst framför en skärm fick jag till slut nog. Behövde göra någonting nytt. Bestämde mig för att försöka cykla från Stockholm till Kebnekaise. Efter mycket vadslagning om jag ens skulle komma förbi Upplands Väsby, gav jag mig iväg helt otränad. Det var inte vettigt, men dryga två veckor senare stod jag på toppen av Sveriges högsta berg.  

Kristian lämnade gymnasiet i förtid, men hade nu träffat sin kompis Emil och de bestämde sig för att bestiga ”the nose of El Capitan” i Yosemite, USA om två år. De började träna klättring och snart hade han jobb som instruktör och receptionist på Klättercentret i Stockholm.  

– Ännu ett utmanande projekt. En vägg som är 890 meter helt vertikalt. Nu kom vi aldrig så långt, utan jag jobbade vidare som instruktör under ett år. Jobbade även som lärarvikarie i matte och fysik och funderade på att bli lärare tills jag fick syn på en häftig reklamfilm med vindkraft.

Nyfikenheten var väckt. Med Google som hjälp hittade Kristian till Campus Varberg och utbildningen till energitekniker med specialisering vindkraft.  

– Ja det är nästan löjligt hur det kan gå till. Förmodligen var det en kombination av vildmark, teknik och miljö som avgjorde. Jag läste upp mina gymnasiebetyg, sökte och kom in. Har nu läst en termin och tycker det är riktigt kul och intressant. Och det passar mig perfekt, när man får varva teori med praktik.  

Nu var det bara en liten detalj som fattades. Boendet. En lärarkollega till mig ville sälja sin gamla husvagn. Jag slog till, betalade tio tusen och nu är den mitt studentboende. Kostnadseffektivt, naturnära och ganska kul faktiskt. Nu ska jag bara renovera upp den till rätt standard. Vintern är ju på gång …