Solel har blivit riktigt hett och allt fler företag söker nu efter kompetent personal. Två goda exempel är Henrik Nilsson och Anneli Hågård, båda från Falkenberg, som utbildat sig inom området på Campus Varberg. Två personer med helt olika bakgrund men med samma intresse.

Anneli är 37 år och Henrik 51. Båda jobbar nu som solenergiprojektörer.

Anneli: – Efter femton år som frisör arbetade jag med andra saker, men insåg till slut att jag måste bli något. Jag letade utbildningar och denna lät intressant. Det kändes rätt och med framtid i. Idag är jag väldigt glad att jag tog beslutet.

Henrik: – Jag har jobbat med datorer och IT ända sedan gymnasiet. Mitt jobb började alltmer handla om andra saker, tyvärr. Därför tittade jag mig om efter utbildningar som kunde vara intressanta. Läste i katalogen och kände direkt att detta var något för mig. Det bästa jag någonsin gjort.  

Båda två gjorde sina LIA-perioder på Kopernicus i Halmstad. De fick bekanta sig med hela kedjan med försäljning, projektering, projektledning och montering. De visste därför vad det handlade om när de fick erbjudande om jobb.

Anneli: – Det har varit högt tryck hela året. Det verkar som att alla ska ha solceller. Våra säljare skickar över underlag till mig. Sedan ritar jag, kontrollerar förutsättningar, tillgängliga ytor, beskriver och kalkylerar priser. Det är riktigt roligt. Är det något tekniskt som inte funkar pratar jag med Henrik, specialisten.

Henrik: – Detta är en marknad som växer hela tiden och konkurrensen handlar mycket om att vara uppdaterad på tekniken men framför allt bemöta kunderna professionellt. Här är Anneli en klippa i teamet. Har koll och ger aldrig upp. – En viktig del är själva projekteringen och monteringen. Det är här det kan skilja sig mycket i pris mellan olika leverantörer. Vi har valt att jobba med två tyska tillverkare av solceller och växelriktare. Bra kvalitet, kortare leveranskedja och prisvärt. Sedan har vi en egen beräkningsmodell som gör det enkelt att snabbt få fram ett tillförlitligt och konkurrenskraftigt pris. Här är vi starka.