Linda Pettersson jobbar som sjuksköterska i hemsjukvården

Det tog säkert tio år innan hon kom till skott och började studera. Den gamla ungdomsdrömmen om att bli barnmorska hägrade fortfarande. Men när hennes dotter fick diagnosen Typ 1 diabetes vände det. Nu skulle hon bli bäst på diabetes. Hur gick det?


Linda är 35 år, har familj och tre barn och har nu jobbat fyra år sedan sin sjuksköterskeexamen. Hon älskar sina jobb, hon har nämligen tre olika samtidigt.

– Jag har upptäckt hur många möjligheter det finns för oss sjuksköterskor. Många kanske bara ser den mjuka personen som vill hjälpa andra människor. Jovisst, den bilden är ju sann, men idag kan vi komplettera med ett myller av roller, ansvar, specialiteter och områden.

Ungefär halvvägs in i sin grundutbild ning visade det sig att hennes dotter hade typ 1 diabetes.

– Diagnosen innebar stora omställningar i familjen och det kändes helt naturligt att lägga kraft på detta. Jag slutförde min utbildning 2016 och fick jobb inom Varbergs kommun. Efter något år dök det upp en möjlighet till betald utbildning. I juni 2019 var jag klar som specialissköterska inom diabetes.

Nu jobbar Linda en dag i veckan som diabetessköterska. Hon ger framför allt specialiststöd till sina kollegor samt utbildar personal. Samtidigt är hon huvudhandledare för sjuksköterskestudenterna en dag i veckan samt ingår i resursteamet för hemsjukvården.

– Jag förstår om det verka rörigt, men jag berättar gärna om hur stora och många olika utvecklingsmöjligheter det finns inom vården. Jag brinner för diabetes och jag tycker och jag tycker uppdraget som huvudhandledare och studenthandledning är oerhört viktigt.

– Jag slår gärna ett extra slag för hemsjukvården. Det är ett område som nu förändras snabbt, till mer avancerad vård i hemmet. Man jobbar i kompletta team, aldrig ensam som många kanske tror. I hemsjukvården tar vi emot dessa patienter och ser till att de får bra vård och en värdefull vardag med bra livskvalitet.

Det är alltså fullt upp för Linda. Och som grädde på moset pluggar hon nu också halvtid till distriktssköterska.