Han pluggade logistik på Campus Varberg i två år. Sedan fick han via sommarvikariat ett fast jobb på logistikavdelningen på Vagabond. Först på exportsidan och något år senare inom importen. David Andersson är mycket nöjd med sitt val av utbildning.

– Jag har alltid varit intresserad av relationer och business. När jag kikade på kurserna i utbildningen blev jag tillräckligt nyfiken för att söka. Det blev bättre än jag trodde, framför allt de tre praktikperioderna på 10 veckor vardera. Sedan kändes det väldigt kul när jag nästan direkt fick jobb på Vagabond i Varberg.

Stämde verkligheten med dina förväntningar under utbildningen?

– Det får man nog säga. Jag hade med mig ett fint paket kunskap. Sedan är det ju en helt annan sak att ta det konkreta ansvaret, men det har passat mig perfekt. Att jobba med logistik handlar mycket om problemlösning. Sedan är det högt tempo med många bollar i luften samtidigt. Det gäller att ta det lugnt.

Vad gör du mer konkret?

– Vagabond designar alla sina skor. Sedan tillverkas de på utvalda fabriker i mestadels Vietnam, men även Kambodja och Kina. De fraktas med fartyg till Sverige och marknadsförs här och i cirka 40 andra länder. Två miljoner par skor per år. Vi har ett tullfritt lager i Vietnam för att bland annat kunna samla och optimera frakten till slutdestinationerna. På så vis styr vi varuflödet på ett kontrollerat och effektivt sätt, men det gäller att hela tiden hålla koll på var godset befinner sig. Det kan hända mycket mellan avsändaren och Sverige.  

– Vi är nio personer på logistikavdelningen, 2 på import och 4 på export. På importen blir det en hel del tulldokument och fakturahantering. Sedan har jag lärt mig att löpande kommunikation är centralt, mot både kunder och internt. Det är många som är beroende av var skorna befinner sig i kedjan till slutkunden, så man måste verkligen veta hur, när och till vilka man ska kommunicera.