Han pluggade logistik på Campus Varberg i två år. Sedan fick han via sommarvikariat ett fast jobb på logistikavdelningen på Vagabond. Först på exportsidan och något år senare inom importen. David Fyhr är mycket nöjd med sitt val av utbildning.

– Jag har alltid varit intresserad av relationer och business. När jag kikade på kurserna i utbildningen blev jag nyfiken på att söka.Det blev bättre än jag trodde, framför allt de tre praktikperioderna. Sedan kändes det väldigt kul när jag nästan direkt fick jobb på Vagabond i Varberg.

Stämde verkligheten med dina förväntningar under utbildningen?

– Det får man nog säga. Jag hade med mig ett fint paket kunskap. Sedan är det ju en helt annan sak att ta det konkreta ansvaret, men det har passat mig perfekt. Att jobba med logistik handlar mycket om problemlösning. Sedan är det högt tempo med många bollar i luften samtidigt.

Vad gör du mer konkret?

– Vagabond designar alla sina skor och tar fram kompletta mönster och en fullskalig prototyp i Varberg. Sedan tillverkas de på fabriker i mestadels Vietnam, men även i Kina och Portugal. De fraktas med fartyg och lastbil främst till vårt huvudlager i Sverige, men även direkt till slutkund.

– Vår logistikavdelning hänger ihop med vårt inköpsteam, så totalt är vi cirka 10 personer som jobbar med att få hem rätt produkter till rätt plats och i rätt tid. Inom både import och export blir det en hel del tulldokument och fakturahantering. Sedan har jag lärt mig att löpande kommunikation är centralt, mot både kunder och internt. Det är många som är beroende av var skorna befinner sig i kedjan till slutkunden, så man måste verkligen veta hur, när och till vilka man ska kommunicera. Förutom design och logistik, sköts även all annan administration från vårt huvudkontor i Varberg. Våra produkter marknadsförs på över 40 marknader världen över och volymmässigt tillverkar vi ca 1,5 miljoner par skor och accessoarer per år.

– En grundvärdering är att ”reality rules”, man måste vara beredd på att förutsättningar kan ändra sig snabbt, detta inte minst nu i samband med pandemin. Då gäller det att snabbt förstå läget, göra omprioriteringar och hitta nya lösningar.