Elena Alvarez

Född i Madrid. Bor i Barcelona. Kontoret i Borås. Detta är i korthet vardagen för Elena, 24 år. Idag jobbar hon med innovativa utvecklingsprojekt för globala kunder, företag som efterfrågar kompetens kring smartare, mer kostnadseffektiva och flexibla kompositlösningar.

Elena Alvarez arbetar på företaget Oxeon precis utanför Borås. För tio år sedan utvecklade och industrialiserade man en helt ny metod för att producera armeringsväv. Detta genom att väva band istället för tråd, främst då av kolfiber. Armeringen är skelettet i kompositprodukter.

Varumärket TeXtreme® blev snabbt välkänt världen över efter en framgångsrik lansering mot Formel 1 branschen. Merparten av dagens team bygger sina bilar med hjälp av TeXtreme®.

– Jag är civilingenjör vid Polytechnic University i Madrid. Genom Erasmusprogrammet gjorde jag mitt sista studieår på Chalmers i Göteborg. På universitetet deltog jag i många kurser i materialvetenskap, men det kändes som att det saknades pusselbitar inom området kompositteknik. Jag blev helt enkelt nyfiken.

Under studierna i Göteborg fick Elena kontakt med Oxeon och började jobba med företagets team inom produktutveckling.

– I min värld ser jag fantastiska möjligheter inom tillverkningsindustrin för kompositlösningar som armerats med exempelvis kolfiberväv. I många fall tänker man trots allt fortfarande främst ”metall” och det hänger ihop med både kunskap och tradition. Men intresset för nytänkande ökar.

– Mitt jobb är att tillföra våra kunder kunskap, att testa olika material och applikationer, mäta och jämföra egenskaperna hos olika armeringar i förhållande till kundens produktion eller andra krav. Det är utmanande och väldigt spännande.

Elena ser absolut sin framtid inom kompositområdet. Hon menar verkligen att alla som är intresserade av nya material och hur dessa kan användas i praktiken ska välja en sådan inriktning.

– Jag är redan förlorad. Och även om just jag just nu fokuserar på datorsimulering av kompositlösningar, så finns det ett enormt behov av praktiker – tekniker, ingenjörer, designers – som behärskar hemligheterna och kan förverkliga potentialen hos kompositer.