Mikael Jonsson

Han ska bygga världens lättaste kite-surfingbräda utan att kompromissa med högsta prestanda. Vad ska det vara bra för kanske du undrar? Jo, förutom att detta kan bli en mycket framgångsrik affärsidé är det roligt att utmana sig själv och omvärlden. Det tycker i alla fall Mikael Jonsson, som studerar till komposittekniker på Campus Varberg.

En del människor ser inga problem. De ser bara möjligheter och utmaningar. Så har det nog varit med Mikael Jonsson från Sundsvall ända sedan har var en grabb.    

– Då handlade det om modeller, så kallade RC-flyg, och Micke kunde inte låta bli att försöka bygga de svåraste delarna själv. Till slut blev det hela flygplan och i avancerad kolfiberkomposit.  

– Det var på den vägen jag kom in på komposit, något jag hållit på med i stort sett hela livet. Att bygga så lätt som möjligt, skapa rätt profil och få det att hålla. Redan då började jag experimentera med kolfiber. Ett annat intresse är segelflyg på riktigt. ­

 – Jag har inte byggt något plan själv, men tog certifikat 2009 och sen har det blivit en hel del timmar uppe i luften. Har också hållit på med trial, snowboard och skidor och byggt en del dekor och detaljer till bilar.  

Mikael sökte till Komposittekniker redan 2014, men avvaktade. Det var när han surfade runt lite på Varberg för att kolla läget som han fick upp ögonen för kitesurf. Köpte en bräda och testade hemma, men det var inte så lätt.  

– Jag var ute med ett gäng kitare och var nog inte så framgångsrik. Råkade kasta ur mig att man borde bygga en egen bräda. De bara skrattade och trodde jag skämtade. Sagt och gjort, jag byggde en egen vakuumform med värme, tog hem kolfiber och körde igång hemma i lägenheten.  

Precis till evenemanget Hallifornia 2015 blev de klara, de tre brädorna som han bestämt sig för att visa upp och låta folket testa. De fick namnet Reaperboards. Stor succé. Och nu var det dags att ta steget vidare in i branschen på riktigt med hjälp av kompositutbildningen.  

– Till Hallifornia 2016 planerar jag lansering av den nya modellen ”Reaperboards”. Målet är att den blir tunnast, lättast och vassast i branschen. Det ska bli väldigt kul att få höra vad folket ute på vågorna tycker. Håll tummarna! •