Två år på samma tåg tur och retur Göteborg – Campus Varberg. Två studenter som fick jobb direkt. Två helt olika bakgrunder och två helt olika personligheter. Men de ska göra samma jobb – vara med och projektera Sveriges nya järnvägar. 


Ida Håkansson är 32 år. Daryosh Hemtian är 29. Ida har jobbat som lokförare i tio år. Daryosh har nästan gjort en proffskarriär i fotboll. Plötsligt en dag sitter de i samma sal i Varberg och ska börja studera. 

Hur hamnade de där? Ida får börja: 

Jag var bara 21 år när jag sökte en utbildning till lokförare och kom in. Trivdes väldigt bra, men har nu två barn och man och det blir svårt med all obekväm arbetstid. Man kan tro att jag är tågnörd, det tycker säkert Daryosh, men det är jag inte. Däremot får man en hel del tankar när man sitter där och ser signaler och korsningar susa förbi. 

Daryosh, du blev tipsad om utbildningen? 

– Ja jag jobbade i min pappas butik i Göteborg, men kände att jag måste utvecklas. En granne som jobbade med järnvägar tipsade mig. Jag hade aldrig tänkt tanken, men ansökte, kom in och sedan gick de två åren väldigt fort. Folk trodde inte sina ögon. Det gjorde nog inte Ida heller … Det var ju jag som skulle bli fotbollsproffs. Nu är jag klar.

Utbildningen har lagts upp med föreläsningar tre dagar i veckan. Tre perioder LIA med totalt 19 veckor ute i verkligheten har varit mycket positivt.

Ida om utbildningen: 

– Utbildningen har varit riktigt kul. Den täcker in det mesta inom BESTK – bana, el, signal, tele, kanalisation. Det betyder att vi kan utvecklas i våra nya jobb åt många olika håll. På min LIA har jag fått kontakt med nästan alla delar. Helhetsgreppet är väldigt roligt. Jag hoppas att jag i framtiden kommer kunna jobba med säkerhetsstyrning och samordning.

Daryosh om framtiden: 

– De två åren har nästan gått för fort, men nu är jag sugen på att jobba. Jag har försökt att fokusera min LIA framför allt på signalsystem och det har gått bra. Det är ett komplicerat område och jag gillar utmaningar. Jag vill jobba i projekt och utvecklas så mycket som möjligt. Möta nya utmaningar. Båda börjar sina nya jobb, på Tyréns i Göteborg direkt efter examen.