Amy Nilsson är butikschef på Kavat i Malmö. Porträttbild.

Amy Nilsson älskar att träna och att sälja. När hon var 16 fick hon chansen och jobbade extra i en sportbutik. På gymnasiet blev det handelsprogrammet och därefter heltid i butiken. Senare läste hon butikschefsprogrammet på Campus Varberg. Och nu har hon precis blivit chef för en välprofilerad skobutik i Malmö.


– Du kan inte ana hur mycket impulsköp det faktiskt görs i en butik. Som säljare är det mitt jobb att exponera varorna på ett sätt som lockar till köp. Behovet finns naturligtvis någonstans där under ytan hos kunden, och de flesta gillar faktiskt att bli påminda om detta.

Den som säger detta är Amy Nilsson. Hon är 26 år idag, uppvuxen i Kävlinge utanför Lund och har nyligen fått jobb som butikschef på Kavats flaggskeppsbutik i Malmö. Men låt oss gå tillbaka lite i tiden.

– Jag har jobbat tio år inom Stadium, först i butiken i Malmö som säljare, sedan som säljledare och slutligen som eventsäljare. Jag har fått vara med om allt från att skylta upp, sälja, coacha, utbilda, planera och genomföra event.

Det var tack vare sin utbildning i Varberg som karriären tog fart. Ett direkt resultat var att hon fick jobb som säljledare.

– Denna roll var väldigt lärorik. Vi var ett stort butiksteam som skulle jobba mot samma mål, och dessutom nå upp till butikens säljmål. Det handlade mycket om att släcka bränder, få dagen att rulla, coacha, coacha, coacha. Varje dag inleddes med morgonmöte. Dagens upplägg, hur det gick igår, peppa inför helgen då omsättningen måste bli hög. Efter tio år var det dags för ett större ansvar.

– Min dröm har gått i uppfyllelse. Nu är det jag som har hela ansvaret att utveckla försäljningen och försvara varumärket, både i butik och i samspel med vår ehandel. Här finns det många utmaningar som känns spännande. Kavat tillverkar och säljer ”livstidsskor” och har en affärsmodell med hållbarhet och återbruk i centrum, bland annat med reparationservice. Det är värden som betyder mycket för mig. Vi får se, kanske har Amy köpt sina allra sista par skor …