Teknik och problemlösning är verkligen min grej. Han växte upp på vidderna i Norrland och så plötsligt bodde han vid havet i Varberg. Utbildningen och suget efter ett intressant och utmanande arbete gjorde det 1200 km långa avståndet till hembygden försvinnande kort. Nu sköter han våra vindkraftverk.

Peter Hermansson är 30 år, växte upp i Lycksele, där han även gick på tekniklinjen på gymnasiet. Det blev mycket ishockey, fotboll och snöskoter i det lilla samhället, men också datorer, spel och filmredigering för Peters del.

– Jodå, det där med teknik har alltid varit roligt. Efter gymnasiet fick jag ett jobb på ortens träindustri. Vi gjorde möbler för ett känt företag från Älmhult och jag jobbade som maskinoperatör. Jag vet allt om hur man tillverkar bokhyllan Ivar.  

Efter några år ville han göra något nytt, och även se något nytt.

– Jag fick se en annons om "energitekniker med specialitet vindkraft" i Varberg och slog till. Flytt och boende gick fint och utbildningen var jäkligt intressant och bred. Jag har alltid gillat teknik och här fick jag hålla på med mekanik, el, hydraulik och lite till. Mina LIA-perioder gjorde att jag fick med mig bra erfarenheter och kom i kontakt med branschen.  

Peter jobbar som vindkraftstekniker på Siemens Gamesa. Efter ett år i Jämtland flyttade han med företaget till Huskvarna. Här bevakar och servar gänget på fem tekniker cirka 50 kraftverk i södra Sverige. Verk med en effekt på mellan 2,3 och 3,6 MW. Både växel- och direktdrivna verk.

– Gillar man frihet, ansvar, problemlösning och teknik är detta drömjobbet. Vi har bra distanskoll på verken och får direkt felindikationer på om något inte är bra. Det blir till att åka ut och göra en felsökning, men det är inte alltid självklart vad problemet är. För mig är det bara roligt, jag får tänka till lite extra. När man sedan kör hem och ser verket i produktion i backspegeln så känns det väldigt bra, även om det kan bli lite sent ibland.