Henrik Johansson har snart gjort sitt första år som elkonstruktör. Efter tretton år som elektriker utbildade han sig till konstruktör. Det var dags att göra något annat.
Nu är han en av åtta konstruktörer som projekterar skolor, hyreshus, idrottshallar och mycket mer.


Henrik är 34 år, är född och bor i Varberg. Han läste elteknik på gymnasiet och fick sedan jobb direkt.  

–Jag minns fortfarande första dagen. Man var lite handfallen och det var mycket nytt trots att vi hade haft praktik. Sedan rullade det på under tretton år. Jag har hunnit med både industri, installation och service och en dag var det liksom dags. Jag ville bli elkonstruktör.

Henrik ville utvecklas vidare innan han blev för gammal. Några kompisar hade gått samma utbildning och han kände även till några konsulter ganska väl.  

Jag ville se den andra sidan på ett bygge. Som elektriker upplevde jag många krockar mellan olika yrkesgrupper, framför allt ventilation. Det är ofta väldigt trångt och ont om plats för kablar och olika installationer. Är det inte rätt konstruerat blir det problem ute på golvet. Som konstruktör jobbar jag i CAD-program och kan matcha olika konstruktionsritningar mot varandra, så kallade krocktester.

När Henrik inte Kite-surfar för fullt längs Varbergs vindparadis jobbar han med ett större skolprojekt på 10 000 kvm med både teateraula och idrottshall.  

Ja det är en väldigt intressant projektering då det ingår många olika typer av installationer som ska konstrueras och ritas in – elkraft, belysning, tele-data, styrsystem, ventilation, ljud och bild, scenfunktioner, utomhusbelysning, golvvärme, hissar, larm- och passersystem. Jag är inte ensam som väl är. Vi är fyra konstruktörer som projekterar detta.

Och framtiden?

Om några år när jag lärt mig alla fallgropar finns det många vägar att välja på med olika specialisering, eller varför inte ta huvudansvaret för mina egna projekt.