Petter Johansson är 29 år och arbetsledare på ett större byggföretag i Göteborg. Han jobbar på ”insidan av huset” som det heter och totalt handlar det om 155 hyreslägenheter, som ska vara klara hösten 2018. Petter ansvarar för cirka 60 personer, ibland fler.

Var det lite av en slump att du hamnade i byggbranschen?

– Ja faktiskt. Efter gymnasiet var jag inhyrd på olika företag, bland annat på Vattenfall och senare på ett mätföretag. Där kom jag i kontakt med en mätingenjör som lärde upp mig. Jag jobbade som mätingenjör i cirka fem år. För ett år sedan kände jag mig mogen att gå vidare.

Petter sökte utbildningen till byggingenjör och kom in. De två åren gick snabbt och plötsligt var han tillbaka i verkligheten.

– Utbildningen på Campus passade verkligen bra för mig. Jag ville pussla ihop allt det där jag lärt mig under fem år ute på byggplatserna med ett större perspektiv. Jag ville veta hur man tänker och planerar, och hur man får saker och ting att landa rätt. Byggprojekt är väldigt kul och intressant, men det är också väldigt mycket som ska fungera ihop, inte minst människor.

Du fick jobb som biträdande platschef redan under utbildningen?

– Javisst. Jätteskoj och krävande, men det var ett mindre projekt på 25 Mkr. Nu är jag arbetsledare för insidan på ett projekt som ligger runt 275 Mkr i projektsumma – alltså snickeri, måleri, el, VVS, hiss och andra installationer. Samtidigt har jag fått mycket bredare arbetsuppgifter.

Vilka är utmaningarna för just dig?

– Du måste våga ta beslut och du måste kunna prioritera. Det rasar in mail och frågor hela tiden, men alla är inte lika viktiga. Och hantverkarna. De är viktiga. Har du inte dem med dig så blir det svårt, men det tror jag att jag är bra på.

Petter är en fighter och kommer garanterat satsa vidare inom byggbranschen. Nu är det dags för dagens träningspass.

– Jag har faktiskt kört 96 dagar i rad nu. Målet är 100 … Jag har nog aldrig varit så vältränad som nu!