Adam Johansson arbetar som byggingenjör på Implenia

Det är inte alla som får möjlighet att segla med en tremastare över Atlanten. På den tiden tänkte han bli sjökapten. Sedan tog surfandet över under flera år. Nu är han med och leder produktionen vid tunnelsprängningarna under Varberg.

– Produktionen kör dygnet runt. Vi börjar 6.45 med att gå igenom dagens planering och var vi befinner oss. I projektet alltså, inte under jord. Det vet vi. Projektet består av två tunnlar – en servicetunnel och en spårtunnel som sprängs parallellt. Takten ligger just nu på ca 50 m tunnel/vecka men kommer öka efterhand. Totalt ska det bli 2 700 meter/tunnel.

Surfaren Adam Hedman är nu 26 år. Hur hamnade han här. Han kunde ju lika gärna fortsatt att jobba på familjens bygghandel.

– Efter några år med surfandet, både på vattnet och i butik, var det läge att byta bana. Jag ville jobba med något som var både praktiskt och teoretiskt och byggbranschen har alltid lockat. Hittade utbildningen till byggingenjör och det var ett lyckokast.

På sin LIA landade han rakt in i verkligheten.

– Ja jag fick mycket ansvar direkt som arbetsledare på ett bostadsprojekt. Som ny är man ganska vilsen och det där gjorde gott och var väldigt skönt att ha i ryggen på mitt första riktiga jobb. Adam fick ett fint jobb som projektingenjör hos Implenia, ett internationellt företag, specialiserat på stora infrastrukturprojekt.

– Min uppgift är att se till att vi bygger enligt de handlingar som finns. Jag hanterar mycket relationshandlingar. Jag servar platschef, produktionschef och arbetsledare. Samordnar underentreprenörer och har mycket kontakter med underleverantörer. Dessutom håller jag i alla borr- och laddplaner – alltså hur man ska borra och ladda för sprängning. I början var det lite nervöst, men gubbarna är riktigt erfarna så de märker direkt om jag tänkt fel någonstans. Som tur är.

Det är kallt ute och just nu ligger Adams surfande nere, men lite cocktailsurfing i Sydafrika hade kanske inte varit fel …