Processtekniker med inriktning hållbar produktion är en ny yrkeshögskoleutbildning som tagits fram av 25 företag i samverkan med Campus Varberg. Efterfrågan på utbildade processtekniker är stor.

Stor efterfrågan på processtekniker

Förra veckan besökte representanter från Ringhals, Södra Cell och Campus Varberg eleverna på Peder Skrivares skola för att berätta om sina verksamheter kopplat till Campus Varbergs nya yrkeshögskoleutbildning som startar i höst. Från branschens sida är intresset stort att rekrytera processtekniker i framtiden.

– Vi kan garantera jobb efter den här utbildningen och har behov av 15 nya processtekniker varje år, säger Erica Karlsson till Hallands Nyheter, kompetensstrateg på Södra Cell.

Trots att Ringhals stängt av två reaktorer ska de kvarvarande reaktorerna fortsätta att producera el i framtiden. Avvecklingen parallellt med pensionsavgångar gör rekryteringsbehovet stort.

Eftefrågad utbildning

Campus Varbergs yrkeshögskoleutbildningar formas i tätt samarbete med branschen och ser till att efterfrågan möts.

– Det första initiativet för att få igång utbildningen kom från Södra Cell och Ringhals. De beskrev ett mycket stort anställningsbehov av yrkesrollen. När vi på Campus Varberg kontaktade ett större antal branscher och företag såg vi att behovet av processtekniker var stort även där. Samverkan med företagen i utformandet av utbildningen har handlat om att ta fram en modern utbildning med ett innehåll som speglar framtiden inom hållbar processindustri, säger Pär Wiik vid Campus Varberg.

Ansökan till Campus Varbergs utbildningar är öppen

Ansökan är öppen till Campus Varbergs utbildningar. Sista dag för ansökan är den 19 april. Ta del av hela utbildningsutbudet här.