
Samverkan och lärande i utvecklingen av en attraktiv matdestination
Emma Björner är forskare i företagsekonomi och marknadsföring vid Företagsekonomiska institutionen vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. I slutet av 2024 tilldelades hon ett stipendium från Sparbanksstiftelsen i Varberg genom Varbergs Sparbank kopplat till Campus Varbergs satsning "Efterfrågad forskning". Hennes forskning handlar om samverkan och lärande i utvecklingen av en attraktiv matdestination med fokus på entreprenörskap, innovation, evenemang, hållbarhet, digitalisering och kommunikation.
Varför fokus på mat och platsmarknadsföring?
Emma Björner har länge intresserat sig för platsmarknadsföring och platsutveckling, hållbarhet och inkludering, såväl som turism, upplevelser och mat. Hon menar att lokalt producerad mat och matrelaterade aktiviteter har stor potential att kommunicera upplevelsemässiga fördelar med en destination eller region.
– Mat och dryck har en stor varumärkespotential för platser och används ofta som symboler och viktiga element för att skapa autentiska platser. Att stärka lokalproducerad mat och matrelaterade upplevelser på en plats kan bidra till att skapa en mer attraktiv plats, för besökare, arbetskraft, företag och invånare. Det kan bidra till ökad livskvalitet, ett större utbud av hållbara livsmedel och ett mer resilient livsmedelssystem.
Vad gör du i projektet och vad blir ditt bidrag?
I projektet studerar Emma Björner initiativ, projekt och aktiviteter som involverar lärande och samverkan kopplat till utvecklingen av Halland som en attraktiv matdestination. Hon undersöker också utmaningar och möjligheter med att positionera Halland som en attraktiv matdestination, och tar fram riktlinjer för hur samverkan och lärande kan utvecklas vidare.
Emma Björner vill med sin forskning bidra till att stärka halländska matentreprenörer och vidareutveckla Halland som en attraktiv och hållbar matdestination såväl som en tilltalande plats att besöka, leva och arbeta på. Hon vill också visa på och lyfta goda exempel på samverkan och lärande inom ramen för utvecklingen av en attraktiv matdestination.
Varför är samverkan och lärande viktigt att studera?
- Samverkan är intressant och viktigt i ljuset av att samarbete mellan privata och offentliga aktörer är centralt för att utveckla en matdestination. Samskapande är också en alltmer integrerad del av platsmarknadsföring och platsutveckling. Samtidigt är många matentreprenörer små, med begränsade resurser att engagera sig i samverkan och lärande.
Varför är Halland intressant att studera?
Emma Björner har fokus på Halland i projektet. Hon menar att Halland är intressant att studera av tre huvudsakliga skäl.
För det första har Halland under en längre tid arbetat aktivt med att utveckla och marknadsföra Halland som matdestination. För det andra finns det en rad olika organisationer och initiativ som involverar samverkan och lärande kopplat till mat, entreprenörskap och destinationsutveckling. För det tredje så finns det en mängd matentreprenörer i Halland med en stor vilja att utvecklas, samarbeta, lära nytt, arbeta hållbart och innovativt, utveckla sin kommunikation och attrahera besökare.
Hur kopplar projektet an till Campus Varberg?
En viktig del av projektet är att uppmuntra till och skapa möjligheter för kontakter och utbyte mellan akademi samt privat, offentlig och ideell sektor. I projektet sker det till stor del genom fallstudier och pedagogiska case, studentprojekt, presentationer och workshopar. Från akademien involveras framför allt studenter och personal vid Campus Varberg och Högskolan i Borås samt Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
- Vid Högskolan i Borås och Campus Varberg är kandidatprogrammet Event management och kurser som Entreprenörskap, Eventmarknadsföring och Destinationsutveckling genom events särskilt intressanta att koppla an till i projektet. Just nu jobbar Anders Hultén och jag med att ta fram ett pedagogiskt case till en kurs i entreprenörskap. Med ’Business Model Canvas’ som visuellt verktyg och stöd vill vi illustrera och levandegöra affärsmodeller bland företag som sysslar med mat, upplevelser och destinationsutveckling.
Varför är det positivt med forskning?
– Jag tycker forskning är fantastiskt på så sätt att den ofta innebär en möjlighet att gå ner på djupet. Forskning möjliggör också reflektion, kritiskt tänkande och ett nyanserat förhållningssätt. Jag tycker det är spännande med praktiknära forskning, där man som forskare kan vara med där det händer, bidra med inspel och idéer och följa projekt, aktiviteter och initiativ över tid. Forskning är också en viktig komponent i arbetet med hållbar utveckling.
Campus Varberg är mäklare, mötesplats och motor för kunskap. Genom Efterfrågad forskning verkar Campus Varberg för att möta de utvecklingsbehov som finns. Emma Björners forskningsprojekt genomförs i samverkan med Handelshögskolan vid Göteborgs universitet