Från den vita vinterdagen utanför steg Varbergs lucia med följe in på Campus Varberg och fyllde lokalerna med sång.

Jul, jul, strålande jul och Jag såg mamma kyssa tomten var två av klassikerna som bjöds när Campus Varberg gästades av en skönsjungande lucia med sex tärnor i sitt följe.

Det var studentföreningen WEST som hade ordnat så att Campus Varberg på luciadagen fick ett uppskattat besök av ljusets drottning.

Att lucia sjunger för studenter passar extra bra, eftersom traditionen – som på den tiden förekom i samhällets övre skikt – i mitten av 1800-talet spreds från Västsverige, där den var vanligast, till universitetsstäderna där förstås studenter bodde. (Luciatraditionen hittade vid den här tiden även fram till olika organisationer där utflyttade västsvenskar verkade.)

I slutet av samma århundrade började friluftsmuseet Skansen i Stockholm att fira lucia, och på 1920-talet fick firandet skjuts genom att Stockholms Dagblad arrangerade det första luciavalet.

Idag utses varje år ett stort antal lucior runtom i landet, och i Varberg är det i år Hallands Nyheter, 4H och Marknad Varberg som står bakom det lokala evenemanget, där gymnasieeleven Hanna Leek – som pluggar på Peder Skrivares skola – utsågs till 2012 års huvudperson.

Här, på Nordiska museets hemsida, kan du läsa mer om hur dagens luciafirande vuxit fram.