På onsdagskvällen var det säsongsavslutning för Campus Varbergs öppna föreläsningsserie. Inbjuden var Ari Riabacke, fil dr i risk- och beslutsanalys, som under många år arbetat som risk- och beslutsexpert åt olika företag. Ari talade träffsäkert och tankeväckande om hur vi människor fattar beslut och om den nya tidens informationsöverflöd.

– Information är inte direkt någon bristvara idag. En söndagsbilaga i New York Times innehåller mer information än vad en 1700-talsmänniska fick till sig under en hel livstid. Vi har massor av information men vet inte vad vi ska göra med den, säger Ari Riabacke.

Trots den enorma informationsmängden har vi varken blivit bättre eller snabbare på att fatta beslut. Ari menar att rädslan att göra fel är större än ambitionen att göra rätt.

Det var en humoristisk och tankeväckande föreläsning som fick avsluta vårens öppna föreläsningsserie på Campus Varberg. Med utgångspunkt i sin egen forskning talade Ari om hur vi egentligen fattar våra beslut, såväl privat som i affärsvärlden. Han talade om rationellt kontra känslostyrt beslutsfattande och om att "inte sakna det som fattas utan värdera det som finns".

Ari Riabacke, fil. dr. i risk- och beslutsanalys, är Sveriges ledande beslutsexpert och en av Skandinaviens mest anlitade talare. Ari har i Dagens Industri blivit utsedd till topp 3 bland näringslivstalarna i landet och hösten 2012 hade han ett snitt på fantastiska 4.96 av 5 på sina föreläsningar. I dag är Ari verksam som konsult, forskare, talare och rådgivare.