Johanna JohnssonFri Föreläsning::Möt Johanna på Campus Varberg den 3 mars klockan 16.00–17.30, sal E218.

Johanna Johnsson jobbade under två händelserika år som korrespondent för SVT i Bryssel. Hon reste också runt mycket i hela Europa och har gjort reportage från de flesta av EU:s medlemsländer.

- Jag flyttade till Bryssel precis i början av finanskrisen och EU-ländernas ekonomiska problem präglade många av reportagen under min tid som Europa-korrespondent, säger Johanna Johnsson.

Johanna Johnsson bevakade toppmöten, valet till EU-parlamentet, debaclet kring nya grundlagen Lissabonfördraget och det svenska ordförandeskapet. Hon skildrade också EU-kommissionär Cecilia Malmströms besök i flyktingläger på Malta, finanskrisens utblottade offer i Ungern och protestdemonstrationer i Frankrike. I Portugal träffade hon pensionärer som grät över arbetslösa barnbarn och på Irland intervjuade hon EU-kritiska fiskare.

 

- Min ambition som reporter är att konkretisera och förmänskliga. EU kan ofta upplevas som komplext, jag försöker visa hur beslut i Bryssel konkret berör människors vardag, säger Johanna Johnsson.

Under sitt föredrag berättar hon personligt om tiden som korrespondent och visar några av sina reportage som har sänts i SVT:s nyhetssändningar. Hon ger även sin bild av den senaste utvecklingen inom unionen, om hoten mot Euron och möjliga framtidsscenarier i EU.

Europa Direkt - HallandJohanna Johnsson flyttade i oktober 2010 tillbaka till Sverige och jobbar nu som planeringschef för SVT:s rapport.

Fri entré, ingen föranmälan. Välkommen!