Sara Bjurbäck är hjärnan bakom surftävlingen Varberg Longboard Open. I oktober samlades 32 manliga och kvinnliga tävlande i Läjet och trotsde höstrusket. Med Saras gedigna intresse för surfing och kunskap kring projektledning av evenemang var det ett drömuppdrag. Trots ovissa väder- och vindförhållanden med en utmanande pandemi blev tävlingen en succé.

Från idé till verkligt surfevent för alla

Med sina erfarenheter och kunskapen från utbildningen Event management planerade Sara tävlingen i över ett år. Hennes ambition med konceptet var att evenemanget skulle vara inbjudande och nå alla, oavsett ålder och surferfarenhet.

Jag har tagit med mig kunskapen om hur man skapar ett koncept, när jag började planera surftävlingen handlade det mycket om att associera tävlingen till att "inte vara en tävling". Vi ville att den skulle kännas inbjudande och rolig oavsett nivå. Något jag tycker att vi verkligen lyckades med då vi lockade allt från tävlingsdebutanter till landslagsrepresentanter. Vår yngsta deltagare var 15 år och vår mest erfarna 53 år vilket jag tror bidrog till den prestigelösa stämningen under evenemangsdagen, berättar Sara.

Campus Varbergs eventutbildning gav grundläggande kunskap

Sara är idag utexaminerad student och har läst utbildningen Event management på Campus Varberg. Förutom kunskap i event har hon. tagit med sig kunskap kring projektledning, marknadsföring och ekonomi som ingår i utbildningen. Dessutom breddades hennes kontaktnät som var en viktig del i genomförandet av Varberg Longboard Open.

Att ha gått utbildningen där jag samtidigt varit engagerad i ideella föreningar ledde mig till kontaktnät som var värdefulla. Jag har också tagit med mig grundläggande kunskap inom projektledning, marknadsföring och budgetering samt processen av att projektleda från idé till verklighet. Utbildnigen gav mig även god erfarenhet genom olika volontärevent som vi fick chansen att delta på, fortsätter Sara.

Tilldelades stipendium

Under tiden som student uppmärksammade Sara möjligheten att söka stipendium hod Idécentralen. Idécentralens stipendieverksamhet vänder sig till unga personer i Varberg som på olika sätt vill främja kulturen i Varberg. Surf är en stark kultur där Sara genom detta evenemang skapat en inkludering där tjejer fått möjlighet att ta plats och blev därför tilldelad ett stipendium.

Stipendiet möjliggjorde en budget som i sin tur hjälpte oss att betala för domare, högtalare och andra nödvändigheter för ett surfevent. 

Den ideella intresseföreningen Varbergs Förenade Surfare har stöttat Sara genom hennes arbete från idé till verkligt Longboard Open. 

Hur känns det att ha arrangerat Longboard Open?

– Det känns otroligt! Då detta projekt varit helt passionsstyrt har hela resan varit väldigt kul och prestigelös. Arbetet med Longboard Open har även gjort att jag fått många nya vänner och kontakter inom surfsverige.

Kommer Longboard Open hållas nästa år?

– Det hoppas vi på! Just nu behövs en ordentlig semester, det är väldigt energikrävande att planera ett event utan ett fast datum. Vi har fått mycket fin feedback och det hade varit roligt att bygga vidare på konceptet. Stay tuned...

211026 Longboard Open Sara 300x300

Sara Bjurbäck
Foto: Jonathan Strömberg