I natt avgjordes finalen i amerikansk fotboll som även är ett av världens största sportsliga evenemang – nämligen Super Bowl 2018 som i år äger rum i Minneapolis. Eventstudenten Sandra Johnsson har under sex månader gjort sin utlandspraktik för Minnesota Super Bowl Host Committee där hon samlat på sig en rad olika erfarenheter inom evenemangsbranchen. 

Sandra Johnsson läser sin sista termin på utbildningen Event management som ges av Högskolan i Borås på Campus Varberg. Att resa och träffa nya människor är ett av hennes största intressen, vilket hon på ett bra sätt kombinerar med sitt val av utlandspraktik. Hennes dagar består mestadels av varierande uppdrag, som till exempel bokningar av hotell och restauranger, leveranser av diverse material samt korrespondans med evenemangets sponsorer. Hon har varit i USA flera gånger tidigare, vilket även gjorde valet av utlandspraktik självklart. 

– Jag jobbar med flera olika projekt samtidigt, så det gäller att prioritera projekten som jag blir tilldelad för att jobba så effektivt som möjligt. 

Rik på erfarenheter

Arbetet som praktikant har inte varit helt lätt utan har även bestått av långa och intensiva dagar, särskilt veckorna innan finalen. Trots det ser Sandra det som ytterligare livserfarenheter som hon kan ha nytta av i framtida yrkesliv. Hon har även lärt sig en hel del om hur arbetskulturen är i USA, som skiljer sig ganska mycket från den arbetskultur vi är vana vid hemma i Sverige.

– Att ha jobbat med ett sådant stort evenemang och med intensiva sista veckor har varit helt otroligt spännande och lärorikt. Jag har växt mycket både personligt och jobbmässigt och tar med mig mycket ny erfarenhet hem. På min praktikplats här i USA styr spontanitet arbetsdagen i allra högsta grad, vilket vi inte är så vana vid i Sverige. 

Skapade kontaktnätverk tidigt 

Sandra poängterar hur viktigt det är att skapa kontakter tidigt i jakten på praktikplats utomlands. Utan sitt kontaktnätverk hon skapat skulle hon förmodligen inte fått möjligheten att praktisera där hon gör idag. 

– Sommaren 2016 besökte jag min kusin som bor i Minneapolis där jag då lyckades, genom kontakter jag skapat här vid tidigare besök, få en intervju på Host Committee, som slutligen ledde till min praktikplats.  

Rekommenderar andra att göra utlandspraktik

Sandra är både stolt och nöjd över sin prestation som praktikant och rekommenderar varmt andra studenter att göra utlandspraktik under sin studietid på Campus Varberg. 

– Efter snart tre års studier på Campus Varberg känner jag verkligen att jag valt den rätta utbildningen. Stort lycka till önskar jag er som funderar på att göra utlandspraktik!