I maj tog den första kullen energiekonomer på Campus Varberg examen. Utbildningen, som Högskolan i Halmstad står för, ligger rätt i tiden med sin unika kombination av ekonomi och kunskaper inom energi, miljö och hållbarhet. Läs mejlintervjun med Adam Bylander, 22, som precis blivit anställd som controller på en stor koncern.

Grattis till jobbet som controller på SCA i Värnamo! Hur känns det?
– Tack så mycket. Det känns kanonbra att få chansen att jobba på SCA. Det är en stor koncern med många tusen anställda, så det kändes naturligtvis kul när jag blev erbjuden jobbet.

När börjar du?
– Jag börjar den 13 augusti och "sommarjobbar" i princip fram till dess, så det blir inte mycket semester för min del, men det gör inte så mycket.

Vad är SCA för ett företag?
– SCA Packaging, där jag skall jobba, sysslar främst med cellplast. Cellplast är vad de allra flesta kallar för frigolit.

Vad ska du göra på jobbet?
– Jag har fått en tjänst som controller vilket innebär att jag kommer att jobba med rapporter, prognoser, lönsamhetsuppföljningar, analyser, granskning av investeringsärenden och utveckling av rutiner och system och en massa annat. Dessutom sitter jag med i företagets ledningsgrupp och arbetar med framtida projekt inom företaget.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?
– Utmaningen. Utmaningen att jobba i en stor koncern men inom en liten del, vilket innebär att jag är den enda controllern i divisionen.

Vad hoppas du göra om fem år?
– Jag hoppas att jag fortsätter utvecklas och jobbar med något som jag trivs med, varför inte på SCA.

Vad kommer du att ha nytta av från utbildningen på Campus Varberg?
– Utbildningen var en av anledningarna till att jag fick anställningen vid SCA. De tyckte att det var spännande med energitänket då många av deras kunder är väldigt energimedvetna, och detta är något de vill jobba mycket med i ovan nämnda projekt.

Vad vill du säga till den som funderar på att läsa energiekonomprogrammet?
– Kör, bara kör. Men kör direkt från start och vänta inte med att "börja plugga". Kör direkt!

Vad har du för tips till den som nyss tagit examen från en utbildning och som söker jobb?
– Det är bara att kasta sig ut och söka jobb. Och var inte för feg! Det är det viktigaste, fega inte!