Igår inföll examensdagen för studenterna vid det mest sökta programmet på Campus Varberg, nämligen Event management.

När studenterna på Event management ställde ut sina examensarbeten bjöds det på stor variation. Besökaren kunde gå omkring bland montrarna och ta del av uttrycksfulla, ofta färgglada presentationer. Här fanns bland annat hbtq-festivalen och en handbok för volontärer.

– Jag tycker de har varit jätteduktiga, sa Anders Hulthén, adjunkt vid Högskolan i Borås och utbildningsansvarig för programmet, som varit handledare för hälften av examensarbetena.

Han berättade även att många av projekten har utgjort riktiga uppdrag, vilket firandet av sjukhusets 40-årsjubileum i höst utgör ett exempel på. Och en del av studenterna har redan fått erbjudande om jobb.

Några examensarbeten tog ett större grepp på det här med evenemang, det handlade om ”Att etablera ett evenemangsföretag med eventmarketing” och ”Att sälja in evenemang till företag”. Sociala medier fanns också med genom ”Do’s and don’ts: Att marknadsföra ett evenemang på Facebook – en guide för små eventföretag”.

Ett studentfirande kunde besökaren också betrakta – eller delta i. Ett bord stod uppdukat med alla de klassiska ingredienserna som ballonger, stort foto av studenten, äppelcider och dajmtårta, av vilken Bengt-Erik Larsson – handledare för den andra hälften av examensarbetena och även han adjunkt vid Högskolan i Borås, som är huvudman för utbildningen – lät sig väl smaka. Att stimulera alla sinnen är en av de saker man ska tänka på när man planerar ett evenemang. Att skapa förutsättningar för nätverkande är en annan.

– Man får ju en starkare upplevelse om man pratar med varandra och delar upplevelsen, förklarade Erika Kylli, som ihop med Marlene Cardell hade valt studentmottagningen som tema.

Extra aktuellt kändes kanske – med tanke på diskussionen om det svenska arrangemanget av Eurovision nästa år, som uppstod efter Loreens seger med låten Euphoria i lördags – den ”Checklista för musikevenemang” som Aleksandra Cander och Jonna Viklund hade tagit fram.