Nu när 2012 ska bli 2013 vill vi på Campus Varberg önska alla ett gott nytt år och samtidigt tipsa om filmen från en av det gångna årets höjdpunkter på Campus – Jan Eliassons inspirerande föreläsning.

Men förhoppningar om ett gott 2013 passar vi på Campus Varberg på att påminna om en av 2012 års höjdpunkter här hos oss, nämligen den inspirerande och unika föreläsning som Jan Eliasson – numera vice generalsekreterare i FN – höll för Campus-studenter i maj, och det tack vare att han blivit inbjuden att samma dag tala för det halländska företagsnätverket EMC, Energi- och Miljöcentrum.

Du kan ta del av föreläsningen på Youtube, där du finner del 1 här. Därpå följer del 2, del 3 och del 4.

Föreläsningen utgick från den tidigare toppdiplomatens och -politikerns engagemang i vattenfrågan genom organisationen WaterAid och han bjöd bland annat på många exempel ur sin rika erfarenhet som medlare vid internationella konflikter.

Den skicklige retorikern Jan Eliasson berättade även om när Ban Ki-moon, FN:s generalsekreterare, ringde honom om uppdraget som vice generalsekreterare, en post som han kom att tillträda den 1 juli 2012.

När han ringde mig – och jag blev förvarnad om att det här telefonsamtalet skulle komma – så var jag beredd på att det antagligen skulle bli ett medlaruppdrag. Syrien höll på att gå illa och jag anade att jag skulle få ett sådant här masochistiskt uppdrag … Men jag blev helt tagen när han då säger att han vill att jag ska bli hans vice generalsekreterare. Ungefär som "co-pilot in the UN cockpit", alltså! Sitta med honom där ... Och han sa faktiskt, ganska rörande, att "jag vill nog ha någon som kan "alleviate my burden", alltså "lätta min börda", berättade Jan Eliasson, som tycker det är viktigt att dela med sig av sin erfarenhet till studenter, och 71-åringen rev ner skratt när han avslutade med orden:

– Hoppas ni känner att ni har fått en stafettpinne i handen här, så att ni får springa nästa sträcka. Ändå vill jag hävda att vi ungdomar måste hålla ihop!

Ett riktigt gott nytt år önskar Campus Varberg alla studenter, lärare, gästföreläsare och samarbetspartners!