När examensfirandet fortsatte på Campus Varberg idag hade turen bland annat kommit till studie- och yrkesvägledarna och sjuksköterskorna ­– två yrken där arbetet med människor står i fokus.

SlideShowPro({ attributes: { id: "album-23", width: 250, height: 250 }, mobile: { auto: false }, params: { bgcolor: "#000000", allowfullscreen: true }, flashvars: { xmlFilePath: "http://cll.varberg.se/tv/images.php?album=23", paramXMLPath: "http://cll.varberg.se/tv/m/params/chromeless.xml", videoAutoStart: "Off", panZoom: "On", navLinkAppearance: "Numbers", transitionStyle: "Blur", contentScale: "Crop to Fit" } }); // ]]>

De anhöriga fanns med när de nyblivna studie- och yrkesvägledarna firade sin kandidatexamen med smörgåstårta i en sal med utsikt över båtarna och vattnet. Jenny Andersson och Lynn Eliasson Lotzner har redan under studietiden provat på yrket, genom att arbeta på Studie- och karriärcentrum i Varbergs kommun, som huserar i Campus Varbergs lokaler och som på ett övergripande plan tillhör samma organisation som Campus Varberg. Hur känns det på själva examensdagen?

– Roligt fast pirrigt, men på ett bra sätt, säger Lynn Eliasson Lotzner, som valde utbildningen för att hon ville arbeta med människor på ett lösningsfokuserat vis.

Vad skulle då kunna få en studie- och karriärvägledare att tipsa någon annan om samma yrke? Jo, det skulle vara om någon – i likhet med Lynn Eliasson Lotzner – säger sig vilja jobba med människor och vägleda, fast utan att ha fokus på direkta problem. Det menar Jenny Andersson.

– Och att man har ett brinnande intresse för att lyssna på andra människors berättelser! säger hon.

Jenny Andersson har sedan tidigare en förskollärarutbildning, men ville börja arbeta med en äldre målgrupp. De tidigare erfarenheterna och kunskaperna berikar henne dock i den nya yrkesrollen, bland annat tack vare den pedagogiska biten, och hon tycker att kombinationen av de två utbildningarna är lyckad.

Tre andra som firade på fredagseftermiddagen var examensklädda Clary Lundberg Malmlöef, Caroline Johannesson och Sara Andersen i grå, vit respektive blå klänning. Efter tre års studier är de nu sjuksköterskor.

– Det känns jättebra, fast det känns nervöst samtidigt, säger Clary Lundberg Malmlöef.

Nervositeten förklarar hon med att det nu är hon själv som ska svara på patienternas frågor, utan att ha en handledare att stödja sig emot. Men glädjen är stor.

– Det är hur kul som helst att äntligen vara färdig! säger den nyblivna sjuksköterskan.