Lottie KnutsonLottie Knutson tidigare informationsdirektör på Fritidsresor besökte idag Campus Varberg och årets första ”Öppna föreläsning”. Det var en mycket uppskattad och ärlig föreläsning om kriser, både stora katastrofer och de mer vardagsnära kriser som drabbar de allra flesta.

För tio år sedan gick Lottie Knutson ut i TV och berättade om situationen efter tsunamin i Sydostasien och blev hela svenska folkets hjältinna. Under sin tid på Fritidsresor följde svin- och fågelinfluensor, SARS och askmolnet efter Eyjafjallajökulls utbrott 2010.

Kvällens föreläsning handlade mycket om tsunamin, hur de tänkte och agerade då. Om att alla i organisationen, oavsett hur man hanterar en kris eller vilken roll man intar i en krissituation, är lika viktiga.

När Lottie Knutson började skriva sin bok ”Nödrop” som gavs ut i höstas skrev hon om fysiska kriser. Men insåg att de lågintensiva kriserna är mycket värre. De som nöter under en lång tid och bryter ner människor, exempelvis vuxenmobbning. Om detta skriver hon också i sin bok.

– De lågintensiva kriserna är mycket svårare och de pågår överallt hela tiden, på skolgården, i akademin och på arbetsplatser, förklarar Lottie Knutson.

Lottie Knutson gav råd och tips på redskap man kan använda vid större kriser, hur man kan styra resurserna när något händer och hur man kan förbereda sig. En enkel, liten krisplan som är lätt att uppdatera och bära med sig är viktig.

Vidare talade hon om mediehantering, hur jobbigt det var att bli en medial person och om vikten att skilja på sin jobbroll och privata person.

Föreläsningen avslutades med boksignering av hennes bok ”Nödrop”, som du kan läsa mer om här.