Publiken var stor när radiojournalisten och utrikeskorrespondenten Ginna Lindberg avslutade årets upplaga av Frukostakademin på Campus Varberg, som totalt har lockat nästan 1400 åhörare.

USA stod i fokus när den karismatiska korrespondenten Ginna Lindberg imorse avslutade Frukostakademin anno 2012. Konferencieren Peter Börjesson presenterade henne fyndigt genom att knyta an till att gårdagens talare var sångpedagog med rösten som arbetsfält – nu skulle publiken få ett ansikte till radiorösten Lindberg, som sedan fem år tillbaka är Sveriges Radios korrespondent i USA, stationerad i Washington D C.

– Det är det absolut roligaste journalistuppdrag jag har haft, berättade hon.

167 personer hade kommit för att lyssna på Ginna Lindberg, för tillfället på sommarbesök hos föräldrarna i Halmstad, där hon tillbringade en stor del av uppväxten. Hon bjöd på ett intressant och lärorikt föredrag om USA:s politik, som gav publiken grepp om läget i den pågående presidentvalskampanjen mellan demokraten Obama och republikanen Romney. Hon lyfte även fram kongressvalet, som ofta hamnar i skymundan.

– För er som är USA-intresserade: håll ögonen på kongressen, för den kommer att få betydelse.

Utrikeskorrespondenten var imponerad av den kunniga publikens initierade frågor. Två av dem som lyssnade var Barbro Tengelin, som bor i Varberg, och Lillemor Meijer, Londonbo. De tycker att Frukostakademin utgör en bra start på annars lediga sommardagar.

Bara ett av Frukostakademins femton föredrag har dragit fler åhörare än dagens final, och det var "Carl Michael Bellman i ord och ton", som lockade 171 personer. Totalt har 1371 besökare tagit del av den varierande serien, som Campus Varberg anordnar i samarbete med Kultur- och fritidsförvaltningen.

Det var första gången som den vältaliga journalisten var inne i Campus Varbergs lokaler, och hon kommer gärna tillbaka. Något som blir lättare från och med nästa år, då Ginna Lindberg med familj flyttar hem till Sverige och blir programchef för Ekot i P1.

– Jag är glad och överraskad över att det var så stort, det här med Frukostakademin! säger Ginna Lindberg, som vi på Campus Varberg hoppas få tillfälle att välkomna igen.