Första dagen i examensmånaden framför andra – juni – var det dags för energiteknikerna att under skratt och högtidlig stämning sätta punkt för två års studier på Campus Varberg. För en av dem var det också den allra första dagen som anställd på nya jobbet.

Idag fick 23 nya energitekniker ta emot varsitt examensbevis och en stor, röd ros. Energiteknikerna på Campus Varberg har särskild inriktning mot vindkraft, men kan även arbeta inom andra områden.

För Håkan Peterson, 35, som i hela sitt liv har bott på samma gata i Kungsbacka i norra Halland, medför examen en flytt till Örnsköldsvik, dit sambon följer med. Att få jobb före examen var en dröm.

– Framförallt att man har lagt ner två år på någonting, och så leder det till någonting. Jag är glad, det känns helt underbart.

Som ”service engineer” på ett vindkraftverk kommer Håkan Petersson – som från och med idag är anställd på Siemens – att tillbringa stora delar av arbetsdagarna högt uppe i anläggningen. Mycket måste göras på hög höjd, exempelvis service av olika slag och inspektion av de stora bladen. Håkan Petersson menar att de fyra LIA-perioderna ute på arbetplatser varit särskilt värdefulla inslag i utbildningen.

Även klasskompisen Fredric Jillhag Dahlén, som har en bakgrund bland annat som officer, vet redan var han ska jobba i sin nya yrkesroll – nämligen på Varberg Energi. Där börjar han om precis en månad. För ungefär ett år sedan fick han barn, vilket har gått bra att kombinera med studierna. Även om det varit mycket att göra, har han kunnat umgås mycket mer med sonen än vad som varit möjligt om han hade arbetat under samma period.

Fredric Jillhag Dahlén har varit ordinarie studeranderepresentant i ledningsgruppen, vilket varit givande. Direktkontakten mellan studenterna och branschen är värdefull – exempelvis kan snabba förändringar i utbildningen göras, när det behövs. Fredric Jillhag Dahlén tycker det funnits en lyhördhet för studenternas synpunkter.

Efter avslutningsceremonin och lunchen skulle klassen gå och spela biljard, bowling eller minigolf tillsammans, medan ledningsgruppen – med bland andra Carina Danielsson, rektor för Yrkeshögskolan, och Carl Arne Pedersen, vd på Varberg Energi, som båda deltog vid examensceremonin – hade ett av sina fyra årliga möten. Under dessa diskuteras olika frågor kring utbildningen och utvärderingar gås igenom.

Tyvärr startar ingen ny kull till hösten, men året därpå – hösten 2013 – kommer förhoppningsvis en grupp nya, blivande energitekniker med inriktning mot vindkraft till Campus Varberg.