Campus Varberg fick idag besök av en delegation från Brasilien och Borås. Besöket var en del av planeringen inför att Campus-studenter inom Event management ska tillbringa en utbytestermin i Brasilien.

Besök från Brasilien september  2012David Bilsland och Michele Krueger Volpi från Regional University of Blumenau i Brasilien.

Om ett år, alltså höstterminen 2013, åker den första gruppen Campus-studenter till Blumenau i Brasilien, där de kommer att ta del av en utbildning inom turism. Ambitionen är att minst fyra personer ur varje kull sistaårsstudenter på programmet Event management – vilket Handels- och IT-högskolan vid Högskolan i Borås står för – ska få möjlighet att delta.

Med anledning av det nya utbytet gästades Campus Varberg på tisdagseftermiddagen av David Bilsland, lärare, och Michele Krueger Volpi, som arbetar på Internationella kontoret, båda från universitetet i staden Blumenau i Brasilien samt Grace Zhe Gu, som jobbar med internationella utbytesprogram på Handels- och IT-högskolan i Borås.

De tre besökarna träffade studenter inom Event management och Anders Hultén, programansvarig. Gruppen träffade även Erik Ruth från företaget Nordic Surfers, som är projektledare för Coastal Culture – ett uppskattat event i Varberg med fokus på surfing och annan kustkultur, som studenter från Event magagement-utbildningen bidrar till inom ramen för studierna.

David Bilsland framhöll att de internationella utbytena är mycket värdefulla för Regional University of Blumenau, såväl det faktum att svenska studenter kommer dit som att studenter därifrån får möjlighet att tillbringa en studieperiod i Sverige eller något annat land. Han berättar att studenterna vid sidan av själva studierna mognar som personer under vistelsen utomlands och att det är tydligt att de har utvecklats enormt när de kommer tillbaka.

Universitetet i Blumenau är med brasilianska mått mätt ett medelstort universitet med cirka 13000 studenter. Staden, som har tyska anor, grundades på 1800-talet och arrangerar sedan 1980-talet varje år ett event som vuxit till den största Oktoberfesten utanför Tyskland. Tidigare har utbyten skett mellan universitetet i Blumenau och Ingenjörshögskolan i Borås. Och nu är det alltså dags för ett nytt utbyte, som studenter på Campus Varberg kommer att ha stor glädje av.

Liksom David Bilsland från Blumenau i Brasilien ser Campus Varberg positivt på att studenter deltar i internationella utbyten. Och studien "Arbetsgivarens syn på utlandserfarenhet" – gjord av Internationella programkontoret och Svenskt Näringsliv 2010 – visar att studier utomlands utgör en konkurrensfördel på arbetsmarknaden. "Sammantaget visar resultaten alltså att studenter som studerat eller praktiserat utomlands ökar sin anställningsbarhet, då de anses utveckla förmågor som efterfrågas på arbetsmarknaden." Och om ett val ska göras mellan personer med i övrigt likvärdiga kvalifikationer, väljer arbetsgivaren den som har utlandserfarenhet på sitt cv. Rapporten visade även att ungefär 25 000 svenska studenter studerade eller praktiserade utomlands varje år under perioden 1998–2008.

Här kan du läsa mer om Regional University of Blumenau.

Här kan du läsa om och ladda ner rapporten "Arbetsgivarens syn på utlandserfarenhet".