På vinterns första vita dag – eller rättare sagt kväll – bänkade sig åhörarna i Stora hörsalen på Campus Varberg för att lyssna till utrikeskorrespondenten Bert Sundström. "En fantastisk pedagog", löd omdömet.

Bert Sundström, journalist.Bert Sundström på Campus Varberg.

Som journalist på SVT har Bert Sundström varit stationerad i ett antal olika länder, och han har rapporterat tillfälligt från ytterligare flera platser. Under arabiska våren 2011 blev han rikskänd då han i samband med arbetet blev allvarligt knivskuren.

– Det var knäpptyst i lokalen. Det var nog den tystaste föreläsning som vi har haft här på Campus Varberg. Bert Sundström var otroligt kunnig, påläst och pedagogisk, berättar Birgitta Lennermo på Campus om föreläsningen som ägde rum den tredje kvällen i december.

– Han var en fantastisk pedagog. Han lyckades förklara förloppet under den arabiska våren – att det började i Tunisien, sedan gick över till Egypten, Libyen, Syrien och Gaza. Algeriet och de andra nämndes också, men det var här han la det stora krutet. Han fick verkligen fram hur komplext och svårt det är, och också hur annorlunda västvärlden rapporterar händelserna jämfört med till exempel Ryssland och Kina. Han visade många filmsnuttar och han berörde kort det som hände honom själv när han blev knivskuren.

Bert Sundström var sist ut av talarna i höstens serie av Öppna föreläsningar, som presenterar fyra talare per termin. Det är Sparbanksstiftelsen Varberg som möjliggör arrangemanget, som är kostnadsfritt för åhörarna. Biljetterna brukar dock ta slut på någon halvtimme. Framöver kommer vårens program att släppas med fyra nya, spännande namn. Hur får då Birgitta Lennermo, utbildningssamordnare på Campus Varberg, idéer till föreläsare att bjuda in?

– Jag har det alltid med mig, i alla sammanhang – när jag ser TV-program, lyssnar på något, pratar med kollegor och vänner ... Jag tänker på det när någon säger något intressant.

Birgitta Lennermo har hållit i arrangemanget sedan starten och även varit på varenda föreläsning sedan premiären hösten 2003. Sammanlagt har nästan fyrtio föreläsare talat om vitt skilda ämnen inom ramen för Öppna föreläsningar på Campus. Birgitta Lennermo menar att den goda upplevelse man som åhörare ofta får av en föreläsning beror på talarens engagemang och på det faktum att man under en och en halv timme är fullt fokuserad på den som står på scen.

– Jag tycker att det är lite grann som att gå på bio!